Dugogodišnji član Nogometnog kluba Osijek dobio je nagradu HNS-a za neumornu predanost razvoju mlađih uzrasta.

Vlado Bilić, jedan od dugogodišnjih trenera u Nogometnom klubu Osijek koji je u nekoliko navrata bio i za kormilom prve momčadi, a obnašao je i dužnost sportskog direktora, dobio je lijepo priznanje. Riječ je o „Trofeju podmlatka“ HNS-a koji je, kao posebna nagrada, utemeljen još 1977. godine, a dodjeljuje se na godišnjoj razini zaslužnim pojedincima i organizacijama za izniman doprinos razvoju nogometnog sporta u Hrvatskoj.

Proslavio se obranama jedanaesteraca

Bilić je rođen 1955. godine, a za Bijelo-plave je uspješno branio u nekadašnjoj Prvoj saveznoj ligi. Prve je nogometne korake načinio u mlađim uzrastima osječkog Grafičara, potom je bio odličan na vratima nekad respektabilne momčadi republičkog ligaša LIO-a, da bi se osamdesetih godina prošloga stoljeća proslavio kao ponajbolji vratar u bivšoj Jugoslaviji po obranama jedanaesteraca. Nakon aktivnog sudjelovanja u obrani svoga grada u vrijeme Domovinskog rata, posvetio se trenerskom poslu u NK Osijek. Svoje vještine koje je stekao u igračkoj karijeri Bilić je uspješno prenosio na svoje nasljednike u Gradskom vrtu, a kada je klub upadao u rezultatske krize dolazio je na klupu prve momčadi kao šef stručnog stožera.

Bio je i u stožeru mlade reprezentacije

Jedno je vrijeme bio među pomoćnicima izbornika U-21 reprezentacije Hrvatske Ive Šuška, a iza sebe ima i sudjelovanje na Europskom prvenstvu 2000. u tom dobnom uzrastu. Tada je u nacionalnoj vrsti bio zadužen za stasavanje Stipe Pletikose koji je kasnije bio standardna jedinica naše A selekcije. Unatoč zdravstvenim poteškoćama Vlado je i dalje aktivan u treniranju vratara u Školi nogometa našeg prvoligaša. „Trofej podmlatka“ dodjeljuje mu se zbog neumorne predanosti razvoju mlađih uzrasta i važnoj ulozi u stvaranju generacija osječkih nogometaša.