Novoizabrani kormilar Bijelo-plavih ima kratkoročne i dugoročne ciljeve, a sada isključivo razmišlja o srijedi i Interu.

Svi oni koji malo bolje poznaju Dinu Skendera i koji su pratili njegov trenerski razvoj, znaju da je prije svega iznimno studiozan i da ništa u svom poslu ne prepušta slučaju. Rođeni je Osječanin, najmlađi kormilar (35 godina) u klupskoj povijesti. Povjerenje je zaslužio i svojim radom, stručnošću, stalnom edukacijom, u konačnici i rezultatima koje je ostvario.

Svoje obveze shvaćam uvijek isto, profesionalno i odgovorno, neovisno na kojoj razini radim ili u kojem natjecanju vodim momčad. Dat ću, naravno, sve od sebe da pokušamo promijeniti ovaj tijek događanja iz proteklog razdoblja.

Fokus na sljedeću utakmicu

Skender se odmah susreo s pitanjem novinara o tomu kakvi su ciljevi stavljeni pred njega u predstojećem razdoblju?

Definitivno tu neće biti nekog odstupanja od onoga što smo zacrtali kao Klub na samome početku sezone. Moram reći da je sada situacija prilično delikatna i s moje strane bi bilo neodgovorno bilo što obećavati. Čak mislim da ta priča o Europi kao imperativu može trenutno biti kontraproduktivna za igrače i momčad u cjelini. Znam da su svi sada pod određenim pritiskom, što ih je možda i „zakočilo“ u nekim prijašnjim susretima. Stoga ću prvo, kratkoročno, nastojati im skinuti to breme s leđa, a dugoročni i krajnji cilj je pozicija koja će nam omogućiti još jedno europsko ljeto. Sigurno nećemo odstupati od tih zahtjeva i ciljeva, ali idemo se sada fokusirati samo na sljedeću utakmicu, pa ćemo vidjeti kako ćemo izgledati. Jako je sada bitna utakmica protiv Intera, o svemu ostalome je bespredmetno razgovarati.

 Svi će imati priliku za dokazivanje

Predstavnici medija su Dinu odmah pitali za neke njegove osnovne nogometne postulate, zanimajući se i koji će igrači imati prednost u novonastaloj situaciji?

Sigurno je da sam razmišljao o nekim stvarima i načinu na koji ćemo igrati. Ne bih želio to iznositi u javnost dok ne vidim s igračima kako oni dišu. Svi će oni imati priliku dokazati se i pokazati. No, naravno da ću se u ovom kratkom vremenu morati odrediti za momčad koja će istrčati u Zaprešiću bez neke posebne dubinske analize i konkretnijeg uvida u njihove mogućnosti. Bit ću oprezan i reći da i s takvim odlukama, o nekakvim značajnijim potezima, ipak treba malo sačekati.

Posao kao izazov!

Koliko je teško preuzeti momčad, u odnosu na motiv i zadovoljstvo imenovanjem za trenera prve momčadi, bilo je jedno od novinarskih pitanja na Skenderovom predstavljanju?

Ako me pitate shvaćam li novi posao kao opterećenje ili izazov, moj odgovor je svakako – ovo drugo. Već sam 15 godina u ovom poslu, od toga više od 12 u Nogometnom klubu Osijek. Stoga je za mene iznimna čast što mi se ovo dogodilo. Od prvog trenutka vjerujem u sebe i svoj rad te sam sretan što mi se ta prilika već sada ukazala. Možda su okolnosti drugačije od onih koje sam priželjkivao, u odnosu na situaciju oko moga prethodnika, kolege Zekića. Mislim da mi godine i brojke ne mogu biti uteg. Relativno sam mlad u odnosu na većinu drugih trenera u HNL-u i općenito u europskim ligama. S druge strane, imam dovoljno samopouzdanja i vjere u sebe tako da procjenjujem da mi to ne bi trebala biti otegotna okolnost ni u jednom trenutku.

Neće biti „robovanja“ sustavom

Izvjestitelje koji prate NK Osijek je, dakako, zanimalo hoće li novi trener nešto mijenjati u sustavu i načinu igre?

Sigurno da imam svoju viziju. No, sustav ponekad ovisi i o suparnicima s kojima se susrećemo. Naravno da dolazim s nekim svojim idejama i željom da igrače koji će nam biti na raspolaganju prilagodimo onome što želim. Međutim, ako profil igrača ne bi odgovarao našim zahtjevima, bez ikakvih problema ćemo ga prilagoditi kadru kojega trenutno imamo. Ne treba previše „robovati“ sustavima, a sigurno da ćemo prvenstveno tražiti čvrstinu u zadnjem redu. Tu ćemo morati biti najviše odgovorni i disciplinirani. Jasno je da ćemo tražiti i dugoročnije efekte, kako bismo nastojali razviti neki prepoznatljiv stil igre. Sada se ipak moramo fokusirati na ono što kratkoročno možemo i želimo dobiti na terenu.

Neće odmah biti previše zahtjeva

Koliko se može u tako kratkom vremenu, do gostovanja u Zaprešiću, poraditi na igru ili će to ipak prvenstveno biti psihološka motivacija?

Psihološka svakako, no i u samo nekoliko dana se mogu usvojiti neki osnovni zahtjevi na kojima ćemo inzistirati na terenu. I u fazi obrane i u napadačkom dijelu, u tranziciji koju težimo postići. Nećemo sada previše zahtjeva stavljati pred momčad i opteretiti dečke nekim nerealnim zahtjevima. Moramo prepoznati gdje se svi zajedno nalazimo, što znači da ćemo se fokusirati na ono što svi mogu ispoštovati. Moramo pritom biti jako oprezni jer su nam igrači u jednom osjetljivom stanju, a itekako mi je bitno da oni podignu razinu samopouzdanja. Sada je iznimno bitan ogled u Zaprešiću. O svemu drugome pričat ćemo nakon Intera.

Puno povjerenje u stručni stožer

Dino se, na pitanje novinara, dotaknuo i svog novog stručnog stožera?

„Povukao“ sam iz B momčadi svoje pomoćnike Karla Primorca i Zorana Marčetića koji ima i ulogu analitičara, kao i kondicijskog trenera Dinu Krolu, a od pomoći će nam biti još jedan analitičar, Tomislav Brezović. Od onih suradnika s kojima je radio kolega Zekić, s nama će nastaviti surađivati Ivo Smoje, Marin Vučko i Domagoj Malovan. Vrlo mi je bitno imati oko sebe ljude u koje vjerujem i koji imaju sliku kako funkcionira tim na čelu sa mnom. Itekako držim do okruženja u kojem radim, a svatko od njih će imati jasno definiranu zadaću i odgovornost. U modernom nogometu nijedan trener više ne može opstati sam, tako da i meni treba podrška ovih ljudi u svakom trenutku, a i oni mogu na mene uvijek računati.