Aktualni šef stručnog stožera je preuzeo kormilo s 35 godina i po tomu je među najmlađim trenerima u klupskoj povijesti.

Evo me ponovno među našim trenerima koji su kroz dugačku povijest vodili Bijelo-plave. Mislim da je uputno spomenuti kako je Dino Skender jedan od najmlađih kormilara koji su ikada plovili osječkim nogometnim brodom. Aktualni šef stručnog stožera ima 35 godina (rođen je 10. prosinca 1983.) i samo je jedan trener Osijeka na prvoligaškoj sceni bio mlađi od njega kada mu je povjerena odgovorna dužnost vođenja seniorske momčadi.

I Bilić je rano dobio šansu

Manje godina imao je samo Milan Đuričić koji je 1979. napunio tek 34 godine u okolnostima ondašnjeg preuzimanja funkcije koja je uvijek posebno zahtjevna i odgovorna, ne samo u našoj sredini. Vraćajući se u prošlost i listajući klupsku monografiju i podatke koji su mi dostupni iz tiska, registrirao sam kako je Vlado Bilić privremeno na trenersku klupu, u tandemu s Ivanom Marasom, sjeo u proljeće 1990., a tada je bio 35-godišnjak. Godinu dana više imao je Vjekoslav Lokica koji se nije dugo zadržao za kormilom NK Osijek.

Startali prije 40.

Goran Popović imao je 37 kada je njemu ukazano povjerenje u prvim mjesecima 1993. godine, uz već spomenutog Bilića. Tek nešto stariji (38) bio je Stjepan Čordaš, jedan od onih koji su u više navrata trenirali Osječane. Na klupu je prvi puta došao 1989., tada kao mladi i ambiciozni stručnjak. Gotovo je iste dobi bio i Miroslav Žitnjak (39) kojemu se prilika iznenada ukazala u jesen 2006. Kada se po ovom pitanju vratimo malo dublje u prošlo stoljeće, vidimo da je Ljubomir Petrović preuzeo prvu momčad 1985., kada je napunio 38 godina. Toliko je imao i legendarni Andrija Vekić, a bio je trener kada nam je momčad igrala drugoligaške utakmice.

Dubac bio trener-igrač

Imali smo još i mlađih kormilara, no oni nisu imali zadovoljstvo raditi u prvoligaškim uvjetima. Primjerice, nekad proslavljeni Ernest Dubac poratne 1947. bio je u dvostrukoj ulozi trenera-igrača ondašnjeg Proletera s 33 godine „na leđima“. Godinu stariji bio je Matej Kasač kada je preuzimao dužnost šefa struke NK Osijek tijekom 1974., u Drugoj saveznoj nogometnoj ligi. Mlad je u tom smislu zasigurno bio i proslavljeni Franjo Rupnik jer je trenersku karijeru u našem Klubu započeo s 36 godina…

Najstariji – Blažević i Šušak

Što se tiče isključivo HNL-a, u mlađe kormilare Bijelo-plavih ubrajamo i Skenderova prethodnika Zorana Zekića. Na dužnost je stupio sa 41 godinom i najduže je izdržao. Još je mlađi bio Tomislav Rukavina koji je imao 40 godina preuzimajući funkciju u Gradskom vrtu. Kao 42-godišnjaci Osijek su vodili Davor Rupnik i Tomislav Steinbruckner, a Ivica Kulešević je imao 44.

Što se pak tiče onih najstarijih, barem u vremenu od početka devedesetih do danas, prednjače Miroslav Ćiro Blažević i Ivo Šušak. Obojica su preuzimala Bijelo-plave kada su imala 67 godina, uz napomenu da je Šušak u toj dobi bio u svom trećem osječkom trenerskom mandatu. Pokojni Stanko Poklepović došao nam je ’99 s 61-om godinom, dok je, primjerice, Stanko Mršić kada je prvi puta prihvatio poziv iz NK Osijek imao 44 ljeta iza sebe.

Napisao: Mario Mihić