Utakmica s Dinamom je neupitno vrlo važna, no ne treba joj pripisivati epitet povijesne i odlučujuće jer to neće biti…

Nagledao sam se naših derbija u HNL-u, među njima i brojnih utakmica s Dinamom veće ili manje važnosti, ovisno o tomu gdje smo se u datom trenutku nalazili na ljestvici u odnosu na protivnika i na ono što smo nastojali natjecateljski dosegnuti. Bilo je i ranije međusobnih ogleda koji bi, kao i sada, već danima ranije plijenili pozornost, a jedan od takvih odigran je 9. rujna 2000. u Maksimiru. Upravo tada je Osijek prvi puta u prvenstvu Hrvatske slavio u gostima kod višestrukog prvaka. Neću niti mogu zaboraviti kako je strijelac za pobjedničkih 0:1 bio naš sadašnji skaut Damir Vuica koji je u 65. minuti svladao Tomislava Butinu. Među značajnijim protagonistima toga dvoboja bio je aktualni kormilar Bijelo-plavih Nenad Bjelica… Tada smo bili i jesenski prvaci, jedini puta u povijesti, no dosta opipljivu prednost nad pratiteljima ispustili smo u drugom dijelu sezone iz uglavnom poznatih razloga…

Osijek je pokazao da je spreman i za takvu bitku

Pobjeđivali smo na istom stadionu i 2016. i 2018., no tada se o tomu više nije pisalo i pričalo kao o nekakvim posebnim podvizima iako su Modri jako, jako rijetko gubili u svom dvorištu. Sada je situacija opet takva da su Osijek i Dinamo oni pravi, istinski rivali i konkurenti za titulu. Zato se subotnji dvoboj s naglašenim zanimanjem očekuje među ljubiteljima nogometa diljem Hrvatske, a posebno među osječkim navijačima koji su dugo čekali upravo ovakav zaplet na samome vrhu ljestvice. Prošlo je 20 kola u ovoj natjecateljskoj godini, a dvije momčadi koje će za koji dan ponovno odmjeriti snage imaju isti broj bodova te svaka po jednu pobjedu u susretima u kojima su se sastajale jedna protiv druge. Još su itekako svježa sjećanja na pobjedu koju su Osječani, pod Bjeličinim vodstvom, ostvarili jesenas, u studenome prošle godine. Marin Pilj i Mihael Žaper zabili su za 2:0 i bila je to prva pobjeda našeg prvoligaša nad Dinamom izražena s dva gola razlike otkako se igra Hrvatska nogometna liga. Stoga je, dakako, i taj trijumf vrijedan posebnog spomena, a ono što je još i važnije - pokazao je da se možemo upustiti u ravnopravnu borbu za naslov.

Želja je ogromna, no glava mora ostati hladna

U kontekstu svega toga, moram primijetiti kako Bjelica priprema svoje dečke kao i za svaku drugu utakmicu. Napetost se pritom želi izbjeći kako bi igrači bez nekog posebno opterećenja pružili najbolje od sebe. Epiteti poput povijesnih i presudnih pritom se ne koriste, što je i razumljivo. Uostalom, treba napraviti nešto veliko i sasvim konkretno da bi se ušlo u povijest, pa je takav prefiks puno primjereniji za dvoboje koji odlučuju o konačnom poretku ili osvajanju trofeja. A nakon subote, bez obzira na konačan ishod, ostat će još puno prepreka na putu do cilja. Ne želim se nimalo odmaknuti od realnosti, ne pada mi napamet umanjivati i važnost predstojećeg dvoboja, sasvim suprotno. No, nakon njega nećemo dobiti i promovirati prvaka. Voljeli bismo, naravno, steći određenu prednost i vratiti se iz metropole s ulogom lidera, to će svakome od igrača i onima koji ih vode također biti veliki motiv. Samo ne želimo da se ogromna želja pretvori u bilo kakav pritisak i blokadu jer to onda može izazvati sasvim drukčiji efekt od priželjkivanog. I zato nam je važno sačuvati mir u ovako dobrom i pozitivnom ozračju. Glava mora ostati hladna, bez obzira koliko srce i atmosfera postaju „vrući“ kako nam se približava dosad najveći ovosezonski derbi.

Napisao: Mario Mihić