U susretima osmine finala Kupa Hrvatske Osječani su najčešće za protivnika imali Inter, a nakon  njega momčad Zadra.

U ovoj Mihipediji osvrnut ću se ukratko na neke od dosadašnjih utakmica osmine finala Kupa Hrvatske. Imali smo 26 prepreka u ovoj rundi, prošli smo dalje 22 puta, a tijekom četiri sezone Osijek je eliminiran iz daljnjeg natjecanja i nije izborio plasman među osam najboljih momčadi. Najčešći protivnik pritom nam je bio zaprešićki Inter s kojim smo se za ulazak u četvrtfinale susretali u četiri navrata, dok smo sa Zadrom igrali triput. I još nešto je bitno istaknuti. Nikada Bijelo-plavi nisu u 1/8 finala poraženi od nekog nižerazrednog kluba. Doduše, jesu u krugu ranije, ali to već nije tema ove priče…. S druge strane, najuvjerljiviji trijumf boreći se za četvrt-završnicu ostvarili su 1992. kada su u Gradskom vrtu svladali pulsku Istru rezultatom 6:0.

Špehar s najviše pogodaka

Prvih su se godina od hrvatske samostalnosti igrale po dvije utakmice, što znači da smo imali i uzvratne dvoboje, zaključno sa sezonom 1995/96 . Potom je o prolasku odlučivao samo jedan ogled, što se više nije mijenjalo, pa isti sustav imamo i danas. Tri puta su Osječani nakon neriješenog rezultata u 90 minuta igrali produžetke (Inter i Istra 1961 u Gradskom vrtu te Međimurje u Čakovcu), a niti jednom u takvim okolnostima nismo doživjeli eliminaciju. Najčešće pobjede u osmini finala bile su nam izražene rezultatom 2:0 i 3:1, oba su ishoda bila zabilježena po četiri puta. Što se tiče najučinkovitijih osječkih igrača, strijelce u spomenutoj fazi natjecanja predvodi Robert Špehar koji je zabio šest golova, dva manje ima Miroslav Bičanić, dok su po tri pogotka postigli Antun Labak, Almir Turković i Goran Ljubojević.

Petorici jedini golovi

Neki su naši prvotimci baš u utakmicama 1/8 Kupa Hrvatske postizali svoje prve i jedine zgoditke u dresu NK Osijek. U tom kontekstu vrijedi kronološkim redom spomenuti Lučana Zgrablića, Dalibora Zebića, Dinka Miljkovića, Milana Petrovikja i Nikolu Jambora. Nikada prije ili kasnije nitko od njih petorice nije bio strijelac za Bijelo-plave. Što se, pak, tiče Kurilovca, koji nas uskoro očekuje, nikada se s njima nismo imali prilike susresti, a ždrijeb Kupa je htio da se to dogodi u subotu, 14. studenoga.

Napisao: Mario Mihić