Pred nama je nastavak sezone u državnom prvenstvu, a Osijek i nadalje ostaje s istim ciljevima.

Počeo je drugi dio sezone u HNL-u i to nikada ranije. Prema svemu sudeći, ovo bi državno prvenstvo moglo biti posebno i po mnogočemu drugome, a pritom ne mislim samo na koronu, uskraćenu mogućnost dolaska gledatelja na tribine i užurbani ritam utakmica uslijed svih zaostataka iz jesenske polusezone. Nastavak natjecanja za bodove mogao bi nam, naime, donijeti vrlo izjednačenu borbu za sam vrh ljestvice i ona mjesta koja će najboljim hrvatskim momčadima omogućiti plasman na europsku scenu. Godinama ranije to bi se praktički znalo ili barem moglo ozbiljno naslutiti već do odlaska na zimsku stanku, s obzirom na veliku bodovnu razliku koju bi imao prvoplasirani u odnosu na konkurenciju, kao i klubovi koji pretendiraju na Europu, a brzo bi se uspijevali odvojiti od pratnje.

Napokon prava borba za prvaka

Sada je puno toga drugačije i prije svega – neizvjesnije. Sigurno je i ljubiteljima nogometa, bez obzira na navijačku pripadnost, nekako draže i zanimljivije da nakon dužeg vremena imamo pravu borbu za naslov prvaka u kojoj lider nije usamljen na čelu prvoligaške karavane nego ima vrlo ozbiljne suparnike, što se pokazalo u prethodnim dvobojima. U tom kontekstu itekako će nam biti zanimljivo pratiti iz kola u kolo što će napraviti Bijelo-plavi koji trenutno imaju isti broj bodova kao i vodeći Dinamo, uz samo jednu utakmicu više. Vrlo dobra i neugodna Gorica je najbliži pratitelj ovome dvojcu s tri boda zaostatka i susretom manje od našeg prvoligaša, a pravi je zalet uhvatila i uvijek ambiciozna Rijeka što potvrđuje i ovotjedna pobjeda u Maksimiru. Riječani, doduše, zasad zaostaju deset bodova za Bjeličinim izabranicima, međutim, ipak treba uvažiti i činjenicu da još trebaju odraditi četiri zaostala ogleda. To također znači da će imati i vrlo naporan ritam, a nije to baš jednostavno pratiti i u kontinuitetu osvajati bodove… Sigurno će i Hajduk, nakon promjena na Poljudu, pokušati nadoknaditi veći dio onoga što je ranije propustio, tako da bi hrvatsko nogometno proljeće moglo biti itekako uzbudljivo.

Svaki će ogled biti podjednako značajan

Puno sam puta naglašavao kako u našem Osijeku razmišljaju samo o prvom sljedećem nastupu, bez ikakvih dugoročnijih prognoza i kalkulacija koje su ionako imaginarne. Naravno da je i dosad bila želja u svakoj utakmici pobijediti, ništa se po tom pitanju neće promijeniti niti od predstojećeg dvoboja s Lokomotivom, pa nadalje, sve do kraja sezone. Zašto ne bismo vjerovali i nadali se najboljem, kada smo tu gdje jesmo, uz spoznaju da se možemo „pohrvati“ s onima koji imaju iste ili slične želje i ciljeve. Svaki će dvoboj biti podjednako značajan, budući da smo se već toliko puta uvjerili da je svaki protivnik na svoj način zahtjevan. Odnosi se to i na momčadi iz donjeg doma jer nema unaprijed osvojenih bodova, niti itko više na takav način razmišlja, bez obzira komu se često pripisuje uloga favorita. Osobno vjerujem da će NK Osijek biti uspješniji nego ikada ranije, a optimizam mi dodatno potiču i rasplamsavaju igrači i treneri svojim pristupom i odlučnošću da se u ovoj 2021. napravi nešto veliko.

Napisao: Mario Mihić