Trofejni bugarski klub vjerojatno će eliminirati Titograd i svakako bi ga bilo poželjno izbjeći.

Saznali su Bijelo-plavi potencijalne protivnike u drugom pretkolu Europske lige. Kao što je poznato, izvlačenje je ove srijede od 14 sati u Nyonu, a UEFA je prethodno odredila skupine na osnovu kojih će se posložiti ždrijeb. Svakako najzvučnije ime u tom krugu momčadi koje bi mogle odmjeriti snage s Osijekom je CSKA Sofia. Bugari u prvom kvalifikacijskom krugu igraju s Titogradom, no teško da će Crnogorci biti prepreka na kojoj bi poznati klub s puno osvojenih nacionalnih trofeja mogao zapeti. Dovoljno je pogledati tržišnu vrijednost momčadi CSKA koja doseže 23,3 milijuna eura, a viceprvaci Bugarske u svom sastavu imaju internacionalce koji su na Transfermarktu procijenjeni i na 2-3 milijuna što nam daje na znanje da bi ih bilo dobro izbjeći. U ligaškom natjecanju jedino je Ludogorets završio ispred njih dok je FK Titograd bio četvrti u prvenstvu Crne Gore, a u Europu je dospio zahvaljujući pobjedi Budućnosti nad Lovćenom u finalu tamošnjega Kupa. Ipak će oni biti potpuni autsajderi u odnosu na etabliranog suparnika iz Sofije.

Moguće i gostovanje u Irskoj

Riteriai iz Latvije bi morao eliminirati Tre Fiori iz San Marina ili KI Klaksvik s Farskih otočja koji se prethodno međusobno sastaju u preliminarnoj rundi, 27. lipnja i 4. srpnja. I jedni i drugi su praktički amateri i uvijek svoje europske nastupe završavaju već u rano ljeto. Latvijci su trenutno treći u nacionalnoj ligi koja se igra od veljače do kraja listopada. Kvalitetom sigurno nisu na razini hrvatskih klubova, posebice onih iz gornjeg dijela ljestvice, ali ih treba respektirati. Irski Cork City će igrati s boljim iz ogleda luksemburškog Progres Niederkorna i velškog Cardiff Metropolitana koji će još godinama morati puno učiti i trenirati da bi jednom možda dosegnuli razinu bilo koje ozbiljnije momčad u Europi. Što se pak tiče Iraca, Cork i u ovom razdoblju igra ligaške utakmice, prilično je loše plasiran i također ne bi smio biti veća prepreka Osijeku ako bi došlo do dvoboja s njima.

Mađari, Albanci ili možda Latvijci...

Puno će zanimljiviji biti susreti između Debreceni VSC-a i Kukesija. Mađari su zauzeli treće mjesto u borbi za bodove iza nedostižnih Ferencvarosa i Vidija. Imaju dobrih igrača i tu bi već morala biti maksimalna ozbiljnost na što upozorava i brojka od 7 milijuna eura na koliko je procijenjen kadar mađarskog predstavnika. Kukesi je viceprvak Albanije ispred kojega je bio samo Partizani. Za njih igra i nekoliko zanimljivih stranaca koji baš i nisu jeftini na tržištu (ukupna momčadska vrijednost je 5,5 milijuna eura). Za kraj nam ostaju Ventspils ili Teuta, ovisno tko će biti bolji u dvije predstojeće utakmice. I Latvijcima je liga u tijeku, imaju dosta „legionara“ koji su im nositelji igre, no sigurno nisu protivnik kojega bi se izbjegavalo na osnovu snage i kvalitete. Oprez bi se podrazumijevao, strah nikako. Kada je o Albancima riječ, Teuta je bila treća u prvenstvu, oslanja se i na neke Afrikance koji su dosta brojni u toj zemlji kada je nogomet u pitanju. Nema dvojbe da bi Osijek ulogu papirnatog favorita morao vrlo angažiranim pristupom potvrditi na travnjaku.

Foto: uefa.com