Trofejni bugarski klub sigurno je favorit protiv crnogorskog Titograda, a Bijelo-plavi će u prvom ogledu biti gosti.

Tek što smo se smjestili ispred TV ekrana, nestrpljivo iščekujući kojeg će protivnika naš Osijek dobiti u 2. pretkolu Europske lige, voditelj ceremonijala u Nyonu je na samom početku ždrijebanja izvukao kuglicu broj 6 i otklonio nam svaku daljnju neizvjesnost. Odmah smo, tek koju minutu iza 14 sati kada je počelo izvlačenje, doznali da će Bijelo-plavi igrati s boljim iz dvostrukog međusobnog ogleda CSKA Sofia – Titograd. Pitali smo se, u prvom trenutku, je li moguće da ždrijeb ni ovaj puta nije bio naklonjen osječkim nogometašima, promišljajući kako jedna od najboljih bugarskih momčadi ne bi trebala imati većih problema s Crnogorcima koji su ipak puno slabiji, u svakom pogledu.

Bugari prepuni stranaca

Dakle, pretpostavka je da će Osječani dvaput odmjeriti snage s Bugarima, prvi puta 25. srpnja u Sofiji, a potom i u uzvratu koji je na rasporedu 1. kolovoza u Gradskom vrtu. Ako bi, kojim slučajem, Titograd uspio napraviti podvig i eliminirati neupitnog favorita, Osijek bi također bio gost u prvom dvoboju. O rejtingu CSKA dovoljno govore njihovi trofeji – 31 puta su bili državni prvaci, a u svojim vitrinama imaju i 21 pokal pobjednika nacionalnog kupa. Dosadašnji igrački kadar im je procijenjen na 23,3 milijuna eura na Transfermarktu dok je Osijekov iz prošle sezone 15,7. Prepuni su stranaca jer im proračun dopušta dovođenje inozemnih pojačanja među kojima su se do sada posebno izdvajali veznjaci iz Portugala. Riječ je o 27-godišnjem Tiagu Rodriguesu čija je cijena 3 milijuna eura i njegovom vršnjaku Rubenu Pintu uz kojega je istaknuta tržišna vrijednost od 2,2 milijuna. Uz bok im je još jedan igrač sredine terena, Kristyan Malinov (2 milijuna), a zanimljivo je da u tom klubu do lipnja ove godine branio bivši vratar Hajduka Dante Stipica.

Lani ih je eliminirao Kopenhagen

Trener im je Dobromir Mitov koji je na toj funkciji naslijedio bivšeg istaknutog reprezentativca Lyuboslava Peneva. Zanimljivo, savjetnik u stručnom stožeru im je bivši igrač i trener NK Osijek Ljubomir Petrović. Nedavno su u krugu nacionalne vrste, koja je na domaćem terenu poražena od Kosova (2:3), imali samo već spomenutog Malinova. No, već smo istaknuli kako kvalitetu CSKA-u prvenstveno donose stranci. Prošle sezone bili su viceprvaci iza još uvijek nedostižnog Ludogoretsa, a lani su u 3. pretkolu Europske lige zaustavljeni od danskog Kopenhagena koji je oba susreta riješio u svoju korist rezultatom 2:1. Prethodno su na „penale“ eliminirali latvijsku Rigu i uvjerljivo prošli austrijsku Admiru. CSKA svoje domaće utakmice igra na stadionu „Balgarska Armiya“ čiji je kapacitet 22.015 gledatelja. Navijači im znaju biti dosta ekstremni i u većem broju odlaze i na gostovanja.

Titograd često mijenja trenere

Poneka rečenica i o Titogradu, bez obzira na to što će biti autsajderi u odnosu na bugarskog predstavnika. Završili su prošlu sezonu na četvrtom mjestu kvalitetom prilično skromne Telekom CFL i nisu time izborili mjesto u Europi. To im je „uspjelo“ kroz nacionalni kup i to zahvaljujući pobjedi Budućnosti u finalu protiv Lovćena. Donedavno ih je vodio Igor Pamić, no poznato je da tamošnja uprava učestalo mijenja trenere, pa se nije dugo zadržao na klupi Podgoričana. Trenutno im je kormilar Dragoljub Đuretić. Imaju nekolicinu stranaca, no oni su ipak sasvim nepoznati široj javnosti. Procijenjena vrijednost na Transfermarktu iznosi 3 milijuna eura.