Osječani će u 15 sati prvo igrati protiv češkog Banika, a potom će, od 19 sati, odmjeriti snage s austrijskim Mattersburgom.

Povećala se osječka nogometna ekspedicija na pripremama u Austriji. Iz Osijeka su u Kreischberg doputovala šestorica mladih igrača, juniora odnosno članova drugoligaške B momčadi. To su: Patrick Stanić, Marin Magdić, Patrick Almeida, Mile Todorov, Tomislav Bliznac i Ivan Durdov. Svi će oni već u utorak dobiti određenu minutažu u provjerama protiv Banika i Mattersburga, kako bi se prvotimci donekle rasteretili. Takav je plan stručnog stožera jer se vodi računa o svemu što može utjecati na mobilnost i stanje svakog pojedinca koji je u ozbiljnijim kombinacijama Dine Skendera.

Milan Baroš igra i s 37 godina

Drugoga dana ovoga tjedna ponovno ćemo se vratiti u Leoben u kojem su Bijelo-plavi odigrali prvi susret protiv rumunjskog Cluja. Sada nas na istom terenu prvo čekaju Česi s kojima se igra od 15, a potom i Austrijanci u ogledu koji počinje u 19 sati. Banik je bio peti u proteklom češkom prvenstvu, iza Slavije, Viktorije, Sparte i Jabloneca. S klupe ga vodi Bohumil Panik, no zasigurno su im najpoznatija imena Milan Baroš i Jan Laštuvka. Prvi ima 37 godina i naslov prvaka Europe s Liverpoolom iz 2005. Igrao je i za Aston Villu, Lyon, Portsmouth, Galatasaray… a veliki je doprinos dao i reprezentaciji Češke. Svojim nagomilanim iskustvom ovaj lukavi napadač još pomaže momčadi iz Ostrave, baš kao i godinu dana mlađi vratar Laštuvka. Sjećamo ga se dok je branio za Šahtar, Fulham, Bochum i West Ham te nacionalnu vrstu svoje domovine. Inače, trenutno je u Baniku najcjenjeniji stoper Stronati (900.000 eura), a uz bok su mu veznjaci Janoš, Hruby i Holzer.

Mattersburg na hrvatski pogon

Mattersburg je austrijski prvoligaš koji je prošlu sezonu završio na 8. mjestu od ukupno 12 klubova, igrajući u Ligi za ostanak. Nemaju u svojim redovima pojedinaca koji bi bili poznatiji našim ljubiteljima nogometa, osim možda dvojice austrijskih Hrvata. Obojica su napadači: Marko Kvasina (22) i Martin Pušić (31). Kvasina je visok 195 centimetara i mladi je reprezentativac Austrije, pa na njega treba obratiti pozornost, dok je Pušić svoju internacionalnu karijeru gradio u Engleskoj, Norveškoj, Danskoj i Nizozemskoj i sigurno može biti neugodan osječkim braničima. Veznjak Gruber im je sada na najvećoj cijeni (750.000), a trener je Franz Ponweiser. I na kraju, ovaj puta u Leobenu neće biti onako vruće kao 26. lipnja jer tada su uvjeti za igru bili gotovo nemogući. Stoga će lakše biti i odigrati i gledati sa strane ove dvije utakmice koje nam slijede.