Osječani su prvo deklasirali ukrajinsku Zoryju (4:1), a potom je naša udarna momčad svladala danski Kopenhagen (2:0).

Ljepši oproštaj od Austrije Osječani gotovo da i nisu mogli zamisliti! Naša je trenutno najbolja momčad u ogledu s najjačim protivnikom tijekom dvotjednih priprema ostvarila pobjedu koja je odmah odjeknula i među navijačima i ljubiteljima nogometa ne samo u gradu na Dravi. Osijek je bio uspješniji od Kopenhagena koji ima europski rejting i isto takvu kvalitetu igračkog kadra, pa tih 2:0 izgleda jako lijepo i svakako ohrabrujuće uoči službenog početka nove sezone. „Skalp“ nad sudionikom Lige prvaka je definitivno nešto posebno, bez obzira na to što je riječ o prijateljskom odmjeravanju snaga.

Ohrabrenje za sve što nam slijedi

Dovoljno je pogledati CV mnogih igrača FCK-a da bi se spoznalo kakvog smo suparnika imali. Bijelo-plavi su odgovorili hrabro i s puno samopouzdanja, što je itekako važno za sve što ih uskoro čeka u natjecateljskim dvobojima. Suočio se Osijek s takmacem koji igra agresivno i okomito, stalno pritišće i traži dubinu, a ima takvu individualnu kvalitetu da je permanentno opasan. U takvim okolnostima, naši su nogometaši pokazali da se mogu ravnopravno suprotstaviti i doći do svojih prigoda od kojih je Marić dvije rutinski pretvorio u golove i još se jednom potvrdio kao ubojiti strijelac i igrač odluke. Bilo je teško držati kontrolu na sredini terena kao i mirnoću i koncentraciju u obrambenom bloku koji je cijelo vrijeme bio na iskušenjima. Imali su Danci neke svoje izrazite prigode koje nisu iskoristili, no imala ih je i osječka momčad u oba poluvremena. Dojam je na kraju itekako pozitivan jer ako se može baciti na koljena jedan Kopenhagen, onda smo uvjereni da Osijek može biti na takvoj razini i u puno važnijim ogledima koji mu uskoro slijede.

„Blitzkrieg“ protiv Ukrajinaca

Moramo se osvrnuti i na igru drugog sastava koji je odmjerio snage s ukrajinskom Zoryjom, također sudionikom Europske lige u predstojećim kvalifikacijama. Bio je to pravi „blitzkrieg“ u kojem su već nakon 15 minuta Osječani vodili 3:0! Do odmora su postigli još jedan gol i zaista se može zaključiti da je to bilo impresivno poluvrijeme Skenderovih izabranika. Dugandžić je (opet) dvaput zabio, Špoljarić jednom pogotku pridodao i dvije asistencije, Todoroski se poput „šila“ probijao po desnoj strani, a trojka u zadnjem redu nije gubila mirnoću i dolazila u neke veće neprilike. Zapravo, sve je funkcioniralo jako dobro i stručni stožer može biti sasvim zadovoljan. Posebno u kontekstu onoga što često naglašavamo da će nam biti itekako potrebna širina kadra na svakom kolosijekom po kojem ćemo „voziti“ ove sezone.