Pokazuje se da nam je Liga sve izjednačenija, a naš Osijek i u predstojećim derbijima može puno napraviti.  

Prošla su četiri kola u nacionalnom prvenstvu, a niti jedna momčad nema maksimalan učinak. Naš je Osijek zaustavio državnog prvaka, zagrebački Dinamo s kojim smo remizirali u Gradskom vrtu, dok su Hajduk i Rijeka naletjeli na „minu“ u Koprivnici, odnosno Velikoj Gorici što su im prvi porazi u novoj sezoni. Sve to ukazuje na činjenicu da nam je ligaško natjecanje iz godine u godinu sve zanimljivije, što bi zapravo trebalo veseliti ljubitelje nogometa diljem Hrvatske, bez obzira na navijačku pripadnost. Često je prijašnjih sezona bilo opaski da je i prije početka prvenstva uglavnom sve poznato kada je riječ o klubovima koji će zauzeti pozicije koje vode u Europu, pa i onima koji će ispasti iz Lige, no sada to baš i nije tako lako predvidljivo…

Prošlo je vrijeme čuđenja i nevjerice

Pokazalo se, primjerice, da se ne može otići u goste jednom Slaven Belupu i unaprijed uknjižiti bod(ove). Među neugodnijim gostovanjima je svakako ono protiv Gorice koja je vrlo dobro posložena momčad. Eto, i Bišćan je, logično, odlučio odmoriti nekolicinu svojih ponajboljih igrača u dvoboju s Goričanima jer Riječane ovoga tjedna očekuje uzvrat s Aberdeenom u kvalifikacijama Europske lige. Na kraju je bilo 2:0 za domaćina, što spominjem u kontekstu činjenice kako se na takve ishode više ne treba gledati s nekakvim posebnim čuđenjem ili nevjericom. No, potvrđuje se ono da je teško podjednako dobro i rezultatski uspješno usporedno igrati u istom ritmu, a posebice s istim kadrom, na domaćem i europskom kolosijeku. Igrače je nužno rotirati, pri čemu nimalo bezazleni suparnici (naprotiv!) koriste takve okolnosti i daju sve od sebe da bi „skinuli“ papirnate favorite i iskoristili svoju šansu.

Važan je pobjednički mentalitet

No, vratit ću se našem Osijeku, naravno. Započeli smo seriju derbija i sudeći na osnovu prezentacije s Modrima, optimistički iščekujem i predstojeće oglede s Rijekom i Hajdukom. I s njima ćemo nastojati doći do pobjede, kao što je to bio slučaj i u dvoboju s Dinamom u kojem je baš malo nedostajalo za potpuno zadovoljstvo. Već u nedjelju na Rujevici osobno vjerujem da Bijelo-plavi mogu do bodova. Nije to nikakva bahatost, još manje izostanak nužnog respekta prema jako dobrim Riječanima, nego isključivo vjera u mogućnosti i snagu naše momčadi. A najbolje je to demonstrirati protiv najizravnijih konkurenata, posebice još u njihovom „dvorištu“. Dosta toga ovisi i o samome pristupu, samopouzdanju i odlučnosti, jer uz dobru taktičku pripremu nužno je pokazati i gard u smislu hrabrosti i pobjedničkog mentaliteta. S takvim stavom svugdje ćemo se nadati bodovima.

Napisao: Mario Mihić

Foto: Davor Javorović/PIXSELL