Ako gledamo kroz povijesne činjenice, nogometaši Osijeka mogu biti sretni što protiv Lokomotive igraju na gostujućem terenu. Naime, protiv današnjih domaćina su puno bolje prolazili u Zagrebu, a posebno u sjećanju ostaje utakmica odigrana 4. travnja prošle godine, gdje je upisana vjerojatno ključna pobjeda u borbi za ostanak.

Lokomotiva nije dugo stanovnik prvoligaških terena, no u tih šest sezona odigrani su neki bitni susreti između našeg prvoligaša i ove zagrebačke momčadi. Ukupno ih se dogodilo 16, gdje je Lokomotiva slavila sedam puta, Osijek tri, a šest puta su susreti završili bez pobjednika, uz ukupno 24 gola Lokomotive te 16 Osijeka. Zanimljivo, statistika nije toliko porazna za bijelo-plave, ako se računaju samo susreti u Zagrebu. Dva su puta slavili, tri puta bili poraženi, a tri su susreta odigrana bez pobjednika. Ono što je zajedničko i za osječke i zagrebačke utakmice je podatak da je gol razlika u oba slučaja na strani Lokomotive, 12:8.

Posljednji susret odigran između ove dvije momčadi bio je u Kranjčevićevoj, u 10. kolo ove sezone. Lokomotiva je tad slavila s dva gola Domagoja Pavičića, kojem je Osijek gotovo postao mušterije. Srećom, Pavičić se sad nalazi u redovima Dinama i automatski neće biti prijetnja. Susret prije ovog je onaj kojeg se rado prisjećamo. 4. travnja prošle godine, Osijek je na Maksimiru slavio rezultatom 1:2, gdje je pogodak u završnici postigao Borna Barišić, nakon što je prije toga nekoliko puta sreća pomazila nogometaše Osijeka. Nećemo se buniti da i danas stane na nađu stranu. Osim te, pobjeda Osijeka se dogodila u listopadu 2011. godine. Tad se slavilo rezultatom 1:4, uz po dva pogotka Ljubojevića i Maglice, a susret je također odigrana na Maksimiru. Ovog puta, igrači istrčavaju na teren u Kranjčevićoj, bijelo-plavima inače jako drag, no ne u susretima s "Lokosima".

U čak 12, od tih 16 utakmica, nastupio je Tomislav Šorša, a Lokomotivu je 10 puta predstavljao Mario Musa. No, za razliku od Šorše, koji će danas svoju momčad povesti s kapetanskom vrpcu, Musa je trenutno član Dinama. Od igrača koji će nastupiti i danas, devet nastupa je upisao i Karlo Brućić, kao i kapetan Osijeka, Hrvoje Kurtović, no on danas vjerojatno nije u kadru. Mrežu Osijeka su po tri puta pogađali već spomenuti Pavičić, kao i Ante Budimir, a po dva pogotka za Osijek protiv Lokomotive imaju Ljubojević, Maglica te Vedran Nikšić. Niti jedan od igrača koji će nastupiti danas nije dva puta zabijao protiv ovog protivnika, dok su jednom pogađali Borna Barišić, Tomislav Šorša, Karlo Bručić, Marko Kolar, Mirko Marić, Marko Kolar, Damir Šovšić i Marko Pajač. 

Utakmicu će suditi isti sudac koji je pravdu dijelio i u prvom ovosezonskom susreta Lokomotive i Osijeka u Zagrebu, Marin Vidulin iz Kanfanara. Isti sudac je Osijeku sudio ukupno tri puta, uz osvojen  jedan bod, prošle sezone protiv Hrvatskog Dragovoljca. Domaćinima je Vidulin također sudio tri puta, a osim ovogodišnje pobjede nad današnjim gostima, upisali su i dva uvjerljiva poraza.