Nikada ranije u HNL-u Osijek na svom terenu nije uspio preokrenuti minus od dva gola koji je gost imao do 65. minute…

Nedjeljni preokret u derbiju s Rijekom najveći je povratak iz „mrtvih“ našeg prvoligaša otkako je HNL-a kada je riječ o utakmicama na domaćem terenu. Dakako da je rezultatskih obrata bilo i proteklih sezona i ovo je prilika da ih se prisjetimo. U najsličnijoj situaciji Bijelo-plavi su bili u ožujku 2004. godine kada je u borbi za ulazak u Ligu za prvaka Kamen Ingrad vodio u Gradskom vrtu s 2:0 sve do 53. minute, da bi na kraju bilo 3:2 za Osijek hat-trickom Špehara. Četiri godine ranije na našem je stadionu gostovao Hrvatski dragovoljac i imao vodstvo od 2:1 na poluvremenu, a onda su Bubalo s dva pogotka i Bjelica koji je zabio također svoj drugi gol preokrenuli ishod u konačnih 4:2.

Orijent je stradao „petardom“

Zaprešićki Inter je u gradu na Dravi imao 0:1 i 1:2 u listopadu 2010., međutim, Vida je gostima dvaput zatresao mrežu, a dvostruki strijelac bio je i J. Barišić. Isti je protivnik do prednosti došao i na kraju prošle sezone i održavao je do 42. minute. No, Lopa je izjednačio do odlaska na odmor, da bi Pilj i Bočkaj u drugom poluvremenu osigurali bodove Osječanima. Najviše pogodaka, nakon što smo prvi primili gol, Osijek je zabio Orijentu u studenome 1996. Riječani su vrlo rano poveli, ali su ih potom „torpedirali“ Mitu (2), Popescu, Rupnik i Žilić. Vodio je i Varteks u veljači 2001., da bi na kraju bilo 4:1 golovima M. Vuke u prvom te Ergovića, Mitua i Zrilića u drugom dijelu utakmice.

Preokret i u Donjem Miholjcu

U ožujku 2008. Međimurje je u Gradskom vrtu iznenadilo ranim pogotkom. Ipak, Hrnčević u dva navrata i Šolić preokrenuli su rezultat na 3:1. Sjećamo se još nekih zanimljivih ogleda s Rijekom iz prošlosti, poput onoga iz kolovoza 2007. godine. Gosti su vodili sve do 78. minute s 2:0, no Jukić i V. Babić Osijeku su tada u završnici osigurali polovičan plijen. I na kraju, spomenimo još i dvoboj s Riječanima iz svibnja 1992. kada se igralo prvo državno prvenstvo. Bijelo-plavi su bili domaćini u Donjem Miholjcu, protivnik je u dva navrata dolazio u minimalno vodstvo, a naša je momčad golovima A. Petrovića (2) i Bajsića na kraju zaslužila trijumf od 3:2.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL