Ne mora se puno pričati o zagrebačkim susretima Dinama i Osijeka. Svi se sjećamo pogotka Damira Vuice kojim je ostvarena do sad jedina pobjeda Osijeka u tim susretima. No, i sedam puta su bijelo-plavi uzeli bod, koji bi danas bio nevjerojatno vrijedan.

Dinamo je najneugodniji protivnik Osijeka, ako gledamo po povijesnim činjenicama. To je podatak koji će uistinu rijetko koga začuditi, jer se uistinu puno lakše prisjetiti onih susreta kad su navijači Osijeka ostajali razočarani, nego onih gdje su slavili bod ili čak sva tri. 70 prvenstvenih utakmica odigrala su ova dva sastava, uz 49 pobjeda Dinama, 16 susreta bez pobjednika te samo pet pobjeda nogometaša Osijeka, uz 158 golova Dinama te samo 54 Osijeka.

Za pretpostaviti je da statistika u koju ulaze samo susreti na Maksimiru izgleda još poraznije. 28 pobjeda Dinama, sedam podjela bodova i samo jedna pobjeda Osijeka, ona iz davne 2000. godine, kad je Damir Vuica iskoristio ubačaj Bakira Beširevića te pogurao Osijek prema jeseni snova, gdje je osigurano treće kolo europskog natjecanja i mjesto vodeće momčadi ljestvice na prvenstvenoj stanci. No, od tog susreta, na Maksimiru je odigrano 23 susreta ovih protivnika, a Osijek je rijetko kad dolazio i blizu prilici ugroziti domaćina i, posljednjih godina, redovnog prvaka države. U ta 23 susreta, Osijek je doživio 19 poraza te četiri puta uspio odigrati bez pogodaka.

Osijeku su najviše golova zabijali upravo oni koji su ponikli u redovima bijelo-plavih, odnosno Igor Cvitanović i Goran Vlaović. Prvi je pogađao 14 puta, a drugi deset, i to u samo šest odigranih susreta. Istina, bilo je to davno, no navijači se još sjećaju kako se često tad spominjala ona poznata "tko će kome, ako ne svoj svome". Od igrača iz sadašnjih postava, Junior Fernandez i El Arbi Soudani imaju do sad četiri pogotka u mreži Osijekovih vratara. Današnji gost nemaju igrača koji se do sad uspio dva puta upisati u strijelce u ovim susretima.

Nadu u iznenađenje, odnosno mogući bod, pa i tri, budi prošla utakmica ova dva suparnika, odigrana bez pobjednika u Gradskom vrtu, kao i dva susreta bez pogodaka, koji datiraju iz sezone 2012/2013., kad također vrlo jaki Dinamo nije uspio zatresti mrežu borbenog Osijeka. A upravo bespoštedna borba bi trebala biti ono na čemu će se zasnivati igra, a nakon toga i šanse pretposljednje momčadi s prvenstvene ljestvice. Puno će se toga pitati domaćine, još neporažene u ovoj sezoni, no ipak će nešto ovisiti i o momcima u bijelo-plavim dresovima koji, ako ništa drugo, moraju barem probadi, i to uz potpuni angažman.