Neka su gostovanja poslovično teška, a neka su teška, a ujedno i nesretna, a takvo je poljudsko. Bijelo-plavi su tamo slavili samo jednom, a nebrojeni broj puta su u svakakvim okolnostima ostajali bez bod(ov)a. Bolji trenutak za drugu poljudsku pobjedu od ovog nije postojao.

34 utakmice, 27 pobjeda Hajduka, šest susreta s podjelom bodova i samo jedna pobjeda Osijeka. Teško za povjerovati, ali čak i na Maksimiru protiv Dinama je NK Osijek osvojio bod više, ako se gledaju prvenstvene utakmice od državnog osamostaljenja. 78 pogodaka u tim susretima postigao je Hajduk, a 26 Osijek. Bilo je tu uvjerljivih pobjeda splitskih "bilih", posebno iz njihovim zlatnih dana, no i veliki broj puta su bijelo-plavi ostajali bez boda ili bodova kad su ih u potpunosti zaslužili.

Ta jedina pobjeda datira iz 2008. godine. Također se igrala završnica prvenstva, Osijek je tad, pod vodstvom Ilije Lončarevića, bio u borbi za drugo mjesto, a Karlo Primorac je iskoristio ubačaje Antonia Hrnčevića za pobjedu 2:0. Među 27 poraza bijelo-plavih nažalost se nalaze i tri s Ivom Šuškom na klupi. Dva puta je bilo po 3:0, a u posljednjem pokušaju čak 6:0 za splitski momčad, što je u ujedno i njihova najveća pobjeda nad našim prvoligašem. No, velike pobjede Hajduka datiraju ipak na malo davnije vremena, u posljednje vrijeme je to izgledalo puno napetije.

Tako je ove sezone Hajduk slavio rezultatom 2:1, no uz puno kontroverzi nakon utakmice, prošle sezone je doživljen poraz 4:2, no također i podjela bodova, uz rezultat 1:1. Sezonu ranije dogodio se "gusti" 1:0 poraz golom Antona Maglice, a susret prije tog su bijelo-plavi došli do boda. 2009. i 2010. godine se bez boda ostajalo doslovno u završnici susreta. Jednom nakon izuzetno upitnog kaznenog udarca, nakon "igranja rukom" Jugovića, a drugi put autogolom Dine Gavrića u gotovo bezopasnoj situaciji. Dakle, ono što bijelo-plavima posljednjih godina nedostaje na Poljudu je sreća. 

Ono što budi nadu je činjenica da je Osijek ovo proljeće, barem po bodovnom učinku, bolji od današnjih domaćina, odnosno Hajduk se nalazi na posljednjem mjestu "proljetne ljestvice." Drugi motiv bi trebala biti cijela situacija, gdje se ne gleda samo na borbu za ostanak, nego i na neobjašnjiv antagonizam koji ekipa iz Splita, zajedno sa svojim navijačima, neobjašnjivo gaji prema jedinom slavonskom prvoligašu. Straha ne bi smjelo biti, jer ovogodišnji Hajduk ničime nije zaslužio tu čast, da se netko njih boji.

Osijek bi mogao imati prednost i u tome što ova momčad nema "kompleks" Poljuda. Jedini koji je nastupio u ovim susretima pet puta je Tomislav Šorša, no među tih pet je i ta jedina pobjeda. Marin Glavaš je nastupio četiri puta, no on također ne bi trebao imati kompleksa, budući da je Hajduku ove sezone već dva puta postigao pogodak, a bio je strijelac i na obližnjem Parku mladeži. Ostatak igrača Osijeka koji će danas nastupiti, na Poljudu je nastupio ili maksimalno tri puta ili će im ovo biti prvi nastup i ne bi smjelo biti ničega osim maksimalnog motiva.

Zanimljivo je kako će za Osijek danas startati i jedan nogometaš koji je već jednom osobno srušio Hajduk na Poljudu, ali bilo je to u dresu njegovog matičnog kluba. Tomislav Čuljak bio je asistent prvog te strijelac pobjedničkog pogotka Cibalije, u velikoj 1:2 pobjedi iz travnja 2011. godine. Ovo je jedan drugačiji Hajduk od svih do sad, a i jedan drugačiji Osijek, koji bi kroz poljudski tunel trebao prošetati nikad motiviraniji.

Marko Matoc iz Zaprešića će Osijeku suditi prvi put ove sezone, kao i Hajduku, kojem će zapravo suditi tek osmi put u svojoj karijeri. Zanimljivo, posljednja četiri susreta koja je sudio Matoc, Hajduk je bio izuzetno efikasan. Svaki od tih susreta postigli su po tri pogotka.