Više od 350 osoba unutar našeg Kluba prošlo je edukaciju za novi način rada u specifičnim okolnostima.

Od početka ovoga tjedna Bijelo-plavi su u procesu online treniranja. Sve je usklađeno tako da se optimalno koriste odgovarajuće aplikacije, a radi se putem video konferencija. Prethodno je oko 350 osoba unutar našeg Kluba prošlo edukaciju i potom krenulo s vježbanjem, pri čemu je u pet-šest dana odrađeno više od 20.000 zajedničkih minuta. Voditelj Škole nogometa Dino Skender o tomu kaže:

Super je sve prihvaćeno, imamo kompletan program i za travanj tko što radi i na koji način, u juniorima, kadetima, pionirima i ostalim kategorijama. Kombiniraju se kondicijske vježbe, treninzi pokretljivosti, eksplozivnosti, koordinacije, snage i izdržljivosti. Treninzi koje možemo napraviti unutar četiri zida su konferencijski, ostalo su igrači dužni napraviti vani, dakako, izolirani od ostalih ljudi. Pritom imamo monitoring, dakle nadzor i kontrolu. Što se tiče taktičkog dijela, odrađujemo ga kroz analize, redovno održavamo sastanke i svi dobivaju zadaće koje trebaju ispuniti. Gledaju se odigrane utakmice, analiziraju se protivnici i općenito nogometni zahtjevi. Što se lopte tiče, svaki pojedinac kod kuće individualno i s njom radi na izoliranoj tehnici, drugo trenutno nismo u mogućnosti. Izvlačimo maksimum iz ove situacije, uz ove tehnološke uvjete koji su na istoj razini kao i kod naše prve momčadi.

Koristit će sadašnja iskustva

Kada je riječ o samoj aplikaciji, odnosno videokonferenciji, kondicijski treneri demonstriraju i vode vježbanje, a igrači sve prate preko ekrana. Trener Osijeka II Igor Tolić sa svojim se suradnicima također brzo prilagodio ovakvoj situaciji:

Imali smo sastanke što se tiče kondicijskih treninga, a sada radimo i analize. Dali smo igračima da pogledaju konkurenciju, imaju i neka pitanja na koja trebaju odgovoriti što se tiče načina igre da bismo stvorili neku referencu. Pritom mislim na principe igre, usporedbe određenih formacija, slabijih i jačih strana, pa onda o tomu razgovaramo. Mi u stožeru radimo na modelu igre, bavimo se detaljnijom analizom i rekapitulacijom onoga što je dosad bilo. Neke stvari smo nadopunili, a sve ćemo to objediniti prije nego li se vratimo na zajedničke treninge na stadionu. Ono što je pohvalno, igrači su odgovorni, što me ne čudi jer sve što rade čine za svoj razvoj, učenje nogometa općenito. Uostalom, u ovoj situaciji moraju ostati proaktivni i siguran sam da će im koristiti ova sadašnja promišljanja. Koliko budu sami radili, toliko će biti bolji na terenu kada se svi skupa izađemo iz krize.