Gradski vrt je posljednju pobjedu nad Istrom vidio 2011. godine, nakon čega je krenula fantastična serija Igora Pamića, kojem ovaj stadion jednostavno leži, u svakom pogledu.

Puno smo utakmica u posljednje vrijeme nazvali povijesnima, no činjenica je da je takva svaka u kojoj se dobiva dojam određivanja sudbine našeg prvoligaša. A što se više bliži kraj prvenstva, neke od njih su jednostavno još "povjesnije" od onih drugih. Pa je tako i ovo gostovanje Istre, u trenutku kad nogometaši Osijeka više nemaju pravo na kiks, nego moraju doći do tri boda. A posljednje sezone govore kako bijelo-plavi u toj misiji nisu mogli dobiti težu prepreku.

Jer Gradski vrt je stadion koji Igoru Pamiću jednostavno leži. Prvo kao igraču, gdje je u dresu Osijeka postao prvi strijelac lige, a nakon toga i na klupi Karlovca i Istre, gdje je doživio tek jedan poraz u posljednjih sedam gostovanja. Na početku njegove trenerske karijere Osijek ga je dva puta savladao, ali od tad je prošlo više od deset godina. Više puta se zaključilo kako Osijek protiv Istre bolje igra na gostujućem terenu, no to se danas mora promijeniti.

Pet prvenstvenih susreta bez pobjede je previše, a u međuvremenu je Istra na Gradskom vrtu gostovala i u Kupu. Iako su ih bijelo-plavi tad eliminirali, za to im nije bilo dovoljno 90 minuta, nego su odigrani produžeci. Posljednji rezultati nisu bajni. Jesenas je odigrana utakmica rezultatom 1:1, a prošle sezone su bijelo-plavi, u debiju Tomislava Rukavine, dominirali, ali i izgubili rezultatom 1:0. Prije tog susreta doživljeni su teški porazi 1:3 i 0:4 te utakmica bez pogodaka, kojoj je ova serija početkom 2013. godine krenula.

Zapravo, početkom te serije, Istra je prekinula nevjerojatan niz Osijeka. Nakon što su Puljani slavili, početkom devedesetih, u prva dva međusobna susreta, krenula je serije gdje je, od 1993. do 2011. godine, Osijek slavio u 12 od 13 domaćih susreta, uz tek jednu utakmicu bez pogodaka, i to onu u kojoj je trener bio isti kao danas, Ivo Šušak. U tih 13 susreta Istra je postigla tek pet pogodaka, no to je bilo prije vremena Igora Pamića. Tako je, kad se sve zbroji, u Gradskom vrtu odigrano 20 susreta, uz 12 pobjeda Osijeka, 5 pobjeda Istre te tri susreta u kojima su podijeljeni bodovi te gol razliku 26:17 u koristi današnjih domaćina. Kad se uključe i susreti u Puli, dolazi se do brojke od 40 utakmica, u kojima je Osijek slavio 18 puta, Istra deset, a 12 puta je završilo bez pobjednika.

Ono što je pozitivno u ovome svemu je da u redovima Istre više nema standardnog krvnika Gorana Roce, koji je četiri puta pogađao u Gradskom vrtu, a svoje bacanje igrača i navijača Osijeka u očaj je nastavio u dresu Splita. No, niti u redovima Osijeka više nema Ivana Miličevića, koji je redovno zabijao pulskim žutima, a jedno je vrijeme čak i nosio njihov dres. Zbog ozljede nema niti Dejana Radonjića strijelca posljednja dva Istrina pogotka, koja su im donijela četiri boda. Ovo je utakmica koju će morati odlučiti neki "novi dečki". S jedne strane se najviše nade polaže u Aljošu Vojnovića i Antonio Peroševića, dok će svom matičnom klubu veselje ponovno pokušati uskratiti Dino Špehar.

Iako je u prvoj ligi od 2009 godine, Mario Zebec je prvi put bijelo-plavima sudio prošle sezone, a od tad će Osijeku suditi već po šesti put, odnosno četvrti put ove sezone. Pravdu je dijelio u porazimo 5:0 od Dinama te 0:1 od Rijeke, no i u pobjedi 1:2 na Kranjčevićevoj, gdje je sudio kazneni udarac za domaću momčad. Istri će, od 12 puta ukupno, također suditi četvrti put, ali po prvi put na gostovanju.

Prvi ovosezonski susret ove dvije momčadi u Gradskom je vrtu završio 1:1, a vi se još jednom podsjetite kako je to izgledalo.