Naš je bivši istaknuti prvotimac i kapetan Bijelo-plavih za NK Osijek ukupno odigrao 95 utakmica, a debitirao je 2006.

Bio je 29. travnja kada je 1989. rođen Domagoj Vida. Bivši je istaknuti prvotimac Nogometnog kluba Osijek, jedno vrijeme i njegov kapetan koji je s hrvatskom reprezentacijom ušao u povijest osvojivši srebro na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji. Svoj je talent počeo iskazivati kao dječak nastupajući za Jedinstvo iz svog Donjeg Miholjca, da bi u Gradski vrt stigao 2003. godine. Za to je najzaslužniji bio njegov otac Rudika koji je i sam bio prvotimac Bijelo-plavih potkraj osamdesetih godina prošloga stoljeća. Za Domagoja se odmah vidjelo da je vrlo živahan, borben i svestran jer je i u mlađim kategorijama mogao igrati na više pozicija, gdje god bi zatrebalo.

Zadnji vezni, desni bočni, pa stoper

Debi u najboljem sastavu Osijeka dočekao je 11. studenoga 2006. kao 17-godišnjak kada ga je Miroslav Žitnjak u Vinkovcima već u 27. minuti susreta poslao na teren protiv Cibalije u Vinkovcima. Nije bilo tada rezultatski uspješno, a i Vida je imao peh da je ozlijeđen u slavonskom derbiju, pa je morao biti prisilno zamijenjen. Ustalio se kod Ilije Lončarevića, uglavnom igrajući na poziciji zadnjeg veznog, povremeno i desnog bočnog. Na stopersku poziciju postavio ga je Tomislav Steinbruckner i na njoj je izgradio odličnu karijeru! Za momčad našeg prvoligaša skupio je, tijekom četiri sezone, ukupno 95 službenih nastupa, 90 u državnom prvenstvu i još 5 u Kupu Hrvatske. Pritom je uspio postići šest pogodaka, sve u borbi za bodove.

Debi za reprezentaciju – u Gradskom vrtu

Zanimljivo je istaknuti kako je, opet s Cibalijom, samo tada na domaćem terenu, ovaj srčani i neustrašivi centralni branič odigrao i svoju posljednju utakmicu za Osijek. Bilo je to 13. svibnja 2010. kada su Osječani slavili s 2:0. Deset dana kasnije Domagoj je debitirao za A reprezentaciju Hrvatske pod izbornikom Slavenom Bilićem i to u – Gradskom vrtu. Riječ je o prijateljskom dvoboju s Walesom (2:0). Prethodno je Domagoj već potpisao ugovor s njemačkim bundesligašem Bayerom iz Leverkusena i dugo je taj transfer bio rekordan u povijesti NK Osijek (2,4 milijuna eura). Iz Njemačke se Vida vratio u Domovinu i karijeru sezonu i pol nastavio u Maksimiru, da bi kasnije punih pet godina proveo u kijevskom Dinamu, a od zime 2018. je u turskom velikanu Bešiktašu. Uvijek ponosnom Slavoncu želimo još puno uspješnih igara na zelenom terenu, posebice za našu nacionalnu vrstu. Zadovoljstvo nam je čestitati mu rođendan uz sve ono što si i osobno želi i izvan nogometa, u svom obiteljskom životu!

Foto: Krunoslav Petrić