Kako god se razvila priča oko NK Zadra, klubovima koji se bore za opstanak najvažnije je izbjeći posljednje mjesto jer ono u propozicijama znači obvezno napuštanje Prve lige!

Vijest koja se danas proširila sportskim eterom i portalima da NK Zadar nije dobio licencu za sljedeću natjecateljsku godinu, izazvala je dosta reakcija i u našoj sredini. Sasvim logično, znajući da su Zadrani, uz Istru, izravni konkurenti Osijeku u borbi za opstanak u HNL-u. I što sada znači to uskraćivanje licence zadarskom prvoligašu? Iz ove perspektive ništa se posebno ne mijenja kada je u pitanju momčad koja će završiti na posljednjem mjestu nakon 36. odigranog kola. Naime, taj desetoplasirani prvoligaš, na osnovu propozicija HNS-a (uvažavajući natjecateljsku regulativu UEFA-e), mora ispasti! Stoga je i dalje najvažnije izbjeći tu „fenjerašku“ poziciju, bez obzira što će se dogoditi sa Zadrom. Jer ako bi Štimčevi izabranici uspjeli doći do osme ili devete pozicije, pogurnuli bi još nekoga među drugoligaše, unatoč svojim administrativno-organizacijskim problemima. Dakle, teoretski je čak moguće da Prvu ligu na kraju ove sezone izravno napuste dva kluba, ali je to zasad u sferi nagađanja. Osim toga, nemojmo biti posve sigurni da će odluka o licenciranju, koja trenutno ne ide na ruku Zadranima, ostati i konačna jer se i ranije događalo da se takvi zaključci ipak korigiraju, ovisno i o konačnom plasmanu „spornih“ klubova...

Čini se izvjesnim da će svoje očitovanje morati dati Komisija za natjecanje, ali i ona za propise unutar HNS-a, a potom će konačnu odluku donijeti Izvršni odbor krovne hrvatske nogometne institucije. Da bismo neke stvari dodatno pojasnili, prenosimo vam, u cijelosti, članak 40. Propozicija o natjecanju:

"U Prvu HNL mogu ući samo klubovi koji su dobili licencu za igranje u Prvoj HNL u natjecateljskoj godini 2015./16. Ukoliko pobjednik Druge HNL ne dobije licencu za igranje u Prvoj HNL ili odustane od prava nastupanja u Prvoj HNL, u Prvu HNL plasirat će se drugoplasirani klub Druge HNL (bez kvalifikacija s 9. plasiranim) ukoliko je dobio licencu. Ako niti jedan od dva prvoplasirana kluba Druge HNL ne dobije licencu ili odustane od nastupa u Prvoj HNL, u Prvoj HNL u prvenstvu 2015./2016. ostat će 9-to plasirani klub Prve HNL te će se Liga popuniti s trećeplasiranim klubom Druge HNL ukoliko je dobio licencu za Prvu ligu.

U slučaju da neki klub Prve HNL, koji je ostvario sportski rezultat za ostanak u Prvoj HNL ne dobije licencu za igranje u Prvoj HNL u prvenstvu 2015./2016., u Prvoj HNL ostaje 9-to plasirani klub bez kvalifikacija te će se u Prvu ligu izravno plasirati drugoplasirani iz Druge HNL ili će se Prva liga popuniti prvim sljedećim po plasmanu (zaključno s trećeplasiranim) iz Druge HNL kojem je izdana licenca za Prvu HNL. Posljednje plasirani (10.) klub Prve HNL u natjecateljskoj godini 2014/15. obvezno ispada iz lige. Ukoliko se niti na jedan način utvrđen ovim člankom ne može popuniti Prva HNL da broji 10 klubova u natjecateljskoj godini 2015./16., odluku o sastavu lige donijet će Izvršni odbor HNS-a."