Danas će se odigrati posljednja prvenstvena utakmica na riječkom stadionu Kantrida, a kao gost će nastupiti klub koji se nerijetko s tog stadiona vraćao uzdignute glave, NK Osijek.

No, u posljednje vrijeme nije sve tako bajno, i ne bi bilo ništa ljepše nego da se, na posljednjem susretu na ovom stadionu, poništi serija te u povijest ode podatak da je Osijek točno 50% puta s Kantride odlazio barem s jednim bodom. Rijeka je slavila u posljednjih šest utakmica, a i u današnjem susretu je realno favorit, posebno kad se pogleda situacija na ljestvici. Naravno, ovim putem im se ne može pretpostaviti niti nedostatak motiva, jer se sigurno od svog legendarnog stadiona, uz vjerojatno pune tribine, žele oprostiti pobjedom, i to što uvjerljivijom.

Ali, Osijek u ovom susretu nema što izgubiti. Jučerašnji rezultat u Koprivnici donio je mir i situaciju da se odigra muški i bez ikakvog pritiska. Posljednja dva susreta na Kantridi također bude nadu, jer Rijeka je oba puta slavila sa samo jednim pogotkom prednosti, u izjednačenim utakmicama. A danas će s druge strani imati vjerojatno motiviraniji, ali i kvalitetniji te uigraniji Osijek, koji dolazi nakon sjajne partije protiv Istre te borbenog, ali ipak nesretnog, gostovanja u Splitu kod Hajduka.

Povijest kaže da je do sad na Kantridi odigran 31 susret ove dvije momčadi, a Rijeka je slavila 16 puta. Naravno, taj podatak je prije koju godinu izgledao puno lošije po momčad s Kvarnera, jer je Osijek slavio sedam puta, a osam puta su bodovi bili podijeljeni. Time je Kantrida povijesno jedno od najboljih gostovanja NK Osijeka, a ukupan zbroj susreta na oba stadiona govori o pravom rivalitetu ove dvije momčadi. 24 pobjede Osijek, 23 pobjede Rijeke te 17 podjela bodova. Dovoljno da se zaključi kako, nebitno kakva je situacija na ljestvici te kakvi su sastavi klubova, ovdje su uvijek moguća sva tri tipa.

Ne možemo najaviti ovakav susret, a da se ne podsjetimo susreta na kojeg su mnogi ostali ponosni i koji je ostao, za sada, posljednja pobjeda bijelo-plavih na ovom gostovanju. Bio je to susret odigran 23. listopada 2010. godine, a Osijek je slavio rezultatom 1:5. Zanimljivo, dva igrača koji su tad postigli pogotke i danas nose dres Osijeka. To su Mile Škorić i Tomislav Šorša. Ivo Smoje je na klupi u funkciji tehničkog direktora, a preostala dva strijelca bili su Vedran Nikšić i Ivan Miličević. No, ima i Rijeka jednu takvu za pohvaliti se. U petom kolu prošle sezone, slavili su također rezultatom 5:1, a počasni pogodak Osijeka djelo je Karla Lulića.

Postoji još gomila podataka u vezi ovog susreta, no oni neće igrati veliku ulogu, danas je najvažnije otići i pokušati uzeti bod, koji bi kolo prije kraja osigurao minimalno deveto mjesto na kraju prvenstvene sezone. I puno manje pritiska na susretu zadnjeg kola protiv Slaven Belupa. Ajmo bijelo-plavi, podsjetimo se kako se prije igrala na Kantridi i kako su drhtala koljena kad je u goste dolazio NK Osijek.