Osječani su dvaput izbacivali Riječane u četvrtfinalu, a potom je njihov protivnik taj međusobni skor uspio izjednačiti.

Bliži nam se polufinalna utakmica Kupa Hrvatske u kojoj će Osijek gostovati na Rujevici. U iščekivanju toga dvoboja, jednako značajnog za obje momčadi, prisjetit ćemo se prijašnjih međusobnih ogleda Osječana i Riječana u ovome natjecanju. Bilo ih je ukupno osam, pri čemu su Bijelo-plavi ostvarili četiri pobjede, baš kao i njihovi suparnici dok nijedan dvoboj nije završio neriješenim rezultatom. Dvaput su dalje prolazili naši nogometaši, a isti učinak ima i Rijeka.

Kvržićeva tri pogotka „potopila“ Rijeku

Prvi puta su ovi protivnici u Kupu odmjerili snage u sezoni 1994/95 i to u četvrtfinalu. Šuškovi su izabranici, golom Vukoje, slavili s 1:0 na svom terenu, da bi Riječani istovjetnu minimalnu pobjedu ostvarili na Kantridi. Stoga se prišlo izvođenju jedanaesteraca u kojima je Osijek bio uspješniji. U tim dvobojima boje osječkog prvoligaša branili su: Žitnjak, Beljan, S. Vranješ, Lulić, Ergović, Beširević, Rupnik, Bičanić, Špehar, Vukoja, Labak, Stanić, Kulešević i Osmanagić. Drugi je dvostruki dvoboj uslijedio u natjecateljskoj 2011/12, ponovno u četvrt-završnici. Bijelo-plavi su više od polovice posla obavili na Kantridi gdje su pobijedili s 2:1, a junak utakmice bio je dvostruki strijelac Kvržić. U uzvratu je bilo 2:0 za domaćina uz pogotke (opet) Kvržića i Maglice. Osim njih za Osječane su još nastupali: Kardum, Ibriks, Lešković, I. Smoje, Vrgoč, Jugović, Šorša, M. Babić, Ljubojević, Miličević, J. Barišić, Pušić, Gavrić i Prijić. Na klupi je bio Bilić.

Još jednom odlučivali jedanaesterci

Novi susreti su došli na red u sezoni 2013/14 i bili su vrlo neizvjesni, također u četvrtfinalu. Prvo je Rijeka pred svojim navijačima „iščupala“ pobjedu od 1:0, a golom Dugandžića u Gradskom vrtu bio je isti rezultat, ali za našu momčad. Još jednom je o polufinalistu odlučivao „rulet“ udaraca s bijele točke, no tada su Riječani imali više preciznosti i sreće. U prvoj utakmici na klupi Osijeka bio je Kulešević, dok je u uzvratu tu dužnost obnašao Rukavina. Akteri su s naše strane, uz već spomenutog Dugandžića, bili: Malenica, Matas, Aleksić, Jonjić, Bralić, Pavić, Ugarković, M. Glavaš, F. Vitaić, J. Barišić, Mandić, Z. Mikulić, Kurtović, Škorić, J. Mišić, Šorša i Perošević.

Gavranović koban za Bijelo-plave

U nešto svježijem sjećanju su nam posljednji međusobni dvoboji u Kupu koji su odigrani u drugom dijelu sezone 2016/17, ovaj puta u polufinalnoj rundi. Prvo je Rijeka bila domaćin na Rujevici i uz hat-trick Gavranovića slavila s 3:1. Gol za Zekićevu momčad postigao je Perošević. U osječkom je susretu Lesjak već u prvim minutama drugog poluvremena zaradio isključenje, što su gosti iskoristili i još jednom pobijedili, tada s 2:0. Za Osječane su igrali: Malenica, Džolan, B. Barišić, Lukić, Barać, Lesjak, Mioč, Petrovikj, Boban, Perošević, Lopa, Vojnović, Grgić, Ejupi, Škorić i Knežević.