U današnjem izvlačenju parova 2. pretkola Europske lige Osijek može još dobiti austrijski Hartberg i češki Jablonec.

Bijelo-plavi su saznali potencijalne protivnike uoči današnjeg ždrijeba parova 2. pretkola Europske lige. To su švicarski Basel, austrijski Hartberg i češki Jablonec. Izvlačenje je ovoga ponedjeljka u 13 sati.

Švicarci s novim trenerom

Basel je prošle sezone u Super League bio treći iza prvaka Young Boysa i St. Gallena. Primili su najmanje golova u ligaškom natjecanju, međutim, nisu mogli dohvatiti bolju poziciju. Proteklih su dana dobili novog trenera, a na klupu je došao bivši poznati švicarski reprezentativac Ciriaco Sforza. On je na toj dužnosti naslijedio Marcela Kollera  s kojim nije produžen ugovor, pa je kraj suradnje nastupio 19. kolovoza. Jučer su igrali finale nacionalnog Kupa protiv Young Boysa koji je slavio s 2:1, pogotkom u 89. minuti. Riječ je o klubu bogate povijesti u kojem su, između ostalih, igrali i Ivan Rakitić i Mladen Petrić… Bili su 20 puta prvaci Švicarske, od toga osam puta za redom u razdoblju od 2010. do 2017. Uz to imaju i 12 trofeja u Kupu svoje države. Vrijednost momčadi na Transfermarktu im je 41,5 milijuna eura. Najskuplji im je igrač brazilski napadač Cabral (6 mil.) koji je dobio korona virus…

Hartberg ekspresno napredovao do Bundeslige

Hartberg je zauzeo šesto mjesto među 12 austrijskih prvoligaša što mu je bilo dovoljno za europske kvalifikacije. Bio je daleko iza najboljih momčadi Bundeslige, Red Bull Salzburga, LASK-a i Rapida, a uspješniji su još bili Wolfsberger i Sturm. Austrijancima novo prvenstvo počinje tek 12. rujna i zasad igraju samo prijateljske utakmice, uz uvodni dvoboj nacionalnog Kupa kojega su lako i uvjerljivo riješili u svoju korist. Trenutno im igrački kadar vrijedi 8,7 milijuna što je pokazatelj i da ne izdvajaju puno novca za nekakva skupa pojačanja. Među strancima koji tamo igraju je i Hrvat Borna Petrović koji nije ostavio traga u zagrebačkom Dinamu, a igra na poziciji napadača. Hartberg je još uvijek svjež u prvoligaškoj konkurenciji, a zanimljivo je da je klub ekspresno napredovao od treće do prve lige.

Jablonec je još uvijek nepoznanica

Jablonec je bio četvrti prošle sezone u češkom prvenstvu, iza Slavije, Viktorije Plzen i Sparte, dok je novu natjecateljsku godinu započeo sa 4 boda iz dvije odigrane utakmice. Nisu nakrcani strancima, oslanjanju se najviše na domaće igrače, no imaju određenih problema s ozljedama i sporijim oporavkom nekih bitnih igrača. Primjerice, najskuplji među njima, Crnogorac Jovović (800.000) je izvan travnjaka još od veljače ove godine… Vrijednost cijele momčadi je procijenjena na 11,3 milijuna eura, dok je Osijekova, za usporedbu, negdje oko 14,5. Ima određenih promjena u odnosu na mjesec, dva ranije, a spominje se kako će biti još odlazaka i dolazaka tijekom rujna, možda i listopada.