Osijek se u 2. pretkolu Europske lige sastaje s trofejnim švicarskim klubom koji je nedavno igrao četvrtfinale ovoga natjecanja.

Opet Osijek nije bio miljenik ždrijeba u Nyonu. U 2. pretkolu Europske lige naša će momčad igrati protiv najtežeg protivnika od potencijalna tri koja smo mogli dobiti. Naravno da nas nije dopao ni austrijski TSV Hartberg, ni češki Jablonec nego će to biti švicarski Basel koji je neusporedivo jači od spomenutih klubova, da ne govorimo o njegovom rejtingu u europskom natjecanjima u odnosu na Austrijance i Čehe. No, što je – tu je. Birati nismo mogli, a sreća nam nikako nije saveznik u posljednje vrijeme…

Klub bogate tradicije

Jedina dobra vijest s današnjeg izvlačenja parova je da bi Osijek trebao biti domaćin u svom Gradskom vrtu. Vjerujemo da se to neće promijeniti uslijed epidemiološke situacije s Covidom-19 za koju je nemoguće prognozirati kakva će biti. Inače, termin odigravanja susreta je 17. rujna, dok će satnica biti određena naknadno. Basel je klub vrlo bogate tradicije, osnovan još daleke 1893. godine. Osvajač je brojnih trofeja u švicarskom nogometu i stalni sudionik natjecanja pod okriljem UEFA. Kroz njegove su redove prošli brojni poznati nogometaši, a vrlo dubok trag su ostavila i dvojica Hrvata: Ivan Rakitić i Mladen Petrić.

Sforza preuzeo kormilo

Ne vraćajući se baš u daleku prošlost, fokusirat ćemo se na momčad koja je okončala prošlu i započela novu sezonu. Igrali su četvrtfinale Europske lige i to 11. kolovoza u njemačkom Gelsenkirchenu gdje ih je eliminirao favorizirani Šahtar pobjedom od 4:1. Strijelac počasnog pogotka za Švicarce bio je Van Wolfswinkel. Rundu prije toga, dakle među najboljih 16 klubova EL, Basel je u ožujku deklasirao Eintracht u Frankfurtu s 3:0 (Campo, Bua i Frei), a slavio je i u uzvratu s 1:0 (Frei). I to jasno ukazuje na kvalitetu momčadi koju je prije nekoliko dana preuzeo proslavljeni švicarski reprezentativac Ciriaco Sforza. U svojoj bogatoj igračkoj karijeri nastupao i za velikane poput Bayerna i milanskog Intera. On je na kormilu zamijenio Marcela Kollera s kojim nije nastavljena suradnja nakon svršetka ugovora. Što se tiče Super League, Crveno-plavi su bili treći iza nedostižnog Young Boysa i St. Gallena koji je na kraju završio drugi sa šest bodova više.

Izgubili u finalu švicarskog kupa

Jučer je Basel igrao finale nacionalnog kupa s prvakom Young Boysom koji je slavio s 2:1 rezultatskim preokretom i pobjedničkim golom u 89. minuti. Strijelac za poražene bio je Fernandez. Sastav im je izgledao ovako: Nikolić, Widmer, Van der Werff, Fernandez, Petretta (Oberlin), Marchand (Comert), Frei, Van Wolfswinkel, Stocker (Campo), Pululu i Ademi. Prije toga su u polufinalu „pomeli“ Winterthur čak sa 6:1 (Van Wolfswinkel 2, Stocker, Widmer, Pululu i Frei). Gledajući trenutnu vrijednost igračkog kadra na Transfermarktu ona iznosi 41,5 milijuna eura, a najskuplji je brazilski napadač Cabral (6 milijuna). Imaju dosta stranaca, inače su dobar spoj iskustva i mladosti te svakako momčad koju se mora respektirati. Basel svoje domaće utakmice igra na St. Jakob-Parku koji ima 38.512 sjedećih mjesta.