Nenad je u Nogometnom klubu Osijek ostavio dubok trag kao igrač, sada se to očekuje i u drugoj ulozi, vođenja momčadi.

Kao dijete Osijeka Nenad Bjelica je ostvario respektabilnu igračku karijeru tijekom koje je bio istinski ljubimac navijača Bijelo-plavih. U prvoj momčadi zaigrao je još u prvenstvu bivše Jugoslavije, u sezoni 1990/91, a potpunu je afirmaciju ostvario u HNL-u već u prvoj samostalnoj ligaškoj sezoni hrvatskog nogometa. U siječnju 1993. odlazi u španjolski Albacete, da bi tri godine kasnije završio u redovima Betisa. Prije povratka u Gradski vrt igrao je i za Las Palmas, a kući se vratio u ljeto 1999. Bio je jedna od ključnih poluga u sjajnoj generaciji koja je 2000. odlično igrala u Kupu UEFA i bila jesenski prvak Hrvatske. Uostalom, te je godine u tradicionalnom izboru „Večernjeg lista“ proglašen nogometašem godine. Bio je državni reprezentativac s 9 nastupa za A vrstu, a zaigrao je i na Europskom prvenstvu u Portugalu 2004.

U Austriji započeo trenersku karijeru

Iz Osijeka je još jednom transferiran u inozemstvo i to u njemački Kaiserslautern. Prije nego li se odlučio na igračko umirovljenje, nosio je dres austrijskih klubova Admire i Kärntena u kojem je 2008. uplovio u trenerske vode. Potom je vodio Lustenau i WAC, da bi prvo veliko iskustvo na klupi stekao u bečkoj Austriji koju je preuzeo 2013. i uspio je uvesti u grupnu fazu Lige prvaka. Krajem lipnja 2014. prihvatio je ponudu talijanske Spezije, da bi sredinom 2016. imenovan kormilarom poljskog Lecha. U svibnju 2018. potpisao je ugovor s Dinamom s kojim je prvo izborio osminu finala Europske lige, a potom i prolazak u skupinu Champions League. Suradnju s Modrima, uslijed poznatih okolnosti, raskinuo je krajem ožujka ove godine. I službeno je proglašen najboljim trenerom u HNL-u dvije sezone za redom.

Neka mu je sretno!

Bjelica je, dakle, od hrvatskih klubova igrao samo za Osijek. Skupio je ukupno 66 nastupa, 55 ligaških 5 u Kupu i 6 u Europi. Imao je pritom i zapaženi učinak što se tiče golova, budući da ih je postigao 27, 24 u Ligi i 3 u Kupu UEFA. Izvjestitelji i kroničari zbivanja u našem prvoligašu, kao i navijači, svrstavaju ga među najistaknutije osječke nogometaše s velikim doprinosom rezultatima i uspjesima Bijelo-plavih. Sada će svoj Osijek prvi puta voditi s trenerske klupe, zasigurno itekako motiviran i željan novih uspjeha u rodnom gradu. Neka mu je sretno!

 
 
 
View this post on Instagram

Jedan je Bjelica Nenad. 🥰

A post shared by NK Osijek (@nkosijek) on