Prva europska utakmica Osijeka u ovoj sezoni na rasporedu je u četvrtak navečer od 20,45 sati u Gradskom vrtu.

Ušli smo u tjedan našeg prvog europskog nastupa ove sezone. U četvrtak (20,45 sati) nam u goste dolazi švicarski Basel 1893, pa su u Gradskom vrtu u tijeku opsežne organizacijske pripreme za taj dvoboj. Bez obzira na to što će se igrati pred praznim tribinama, UEFA je u ovom razdoblju pandemije Covid-19 postavila vrlo stroge kriterije za klubove domaćine, ponajviše po pitanju epidemioloških mjera. Podrazumijeva se da će biti maksimalno minimaliziran broj tehničkog osoblja na stadionu, a o razini ograničenja možda najbolje svjedoči brojka od (samo) 10 predstavnika oba kluba koji mogu biti u VIP loži. Reduciran je i broj novinara/fotoreportera tako da neće biti mjesta za sve zainteresirane predstavnike medije koji su aplicirali u smislu podnošenja zahtjeva za akreditacijama…

Nadamo se proširenoj konkurenciji

Momčad, pak, svoje aktivnosti odrađuje mirno, iako se posvuda osjeti atmosfera nadolazećeg europskog dvoboja. Trener Nenad Bjelica je po prirodi veliki optimist i takvo razmišljanje prenosi i na svoje igrače koji marljivo i ozbiljno izvršavaju sve postavljene zadaće na svakom treningu. Nadamo se da će konkurencija za početnu jedanaestoricu i klupu za pričuve biti proširena u odnosu na prvenstveni ogled s Rijekom, budući da su trenirati počeli Merveil Ndockyt i Dmytro Lopa. Doduše, za sada je to individualno s kondicijskim trenerima i još uvijek uz nadzor svih onih koji brinu o oporavku naših prvotimaca i njihovom uključenju u normalan proces rada. Petar Bočkaj sigurno ima veliku želju zaigrati u četvrtak navečer, no idućih dana će se vidjeti kako će mu biti stanje s ozlijeđenim gležnjem i hoće li se moći staviti na raspolaganje stručnom stožeru. Nadamo se da će oteklina splasnuti i da će Bjelica imati mogućnost na travnjak poslati trenutno najbolju postavu, a zasigurno puno očekuje i od onih koji će ulaziti s klupe tijekom utakmice.

Ne treba se zavaravati…

Dakako da se zanimanjem prati i sve ono što se tiče Basela 1893. Mnoge je iznenadio i sasvim začudio rezultat prijateljskog ogleda između Sforzine momčadi i njemačkog trećeligaša Saarbrückena, odigranog u kampu Švicaraca. Bilo je 1:5, iako je Basel zaigrao s većim brojem standardnih igrača. Međutim, to ni u kojem slučaju nije realna slika objektivnih mogućnosti našeg protivnika i bilo bi sasvim pogrešno na osnovu te provjere donositi konkretnije zaključke. Svjesni su toga svi u osječkim redovima jer se kontrolni dvoboji ne mogu uspoređivati s natjecateljskim. Osim toga, sigurno je i Sforza u međuvremenu obavio ozbiljan razgovor s tamošnjim profesionalcima, uoči njihova dolaska u Osijek. Basel je protiv Nijemaca igrao u sastavu: Nikolić (od 67. Lindner), Widmer, Cömert, Alderete, Riveros, Marchand (od 71. Tushi), Frei (od 46. Stocker), Campo (od 82. Petretta), Van Wolfswinkel, Pululu i Von Moos (od 46. K. Ademi). Strijelac jedinog pogotka bio je Tushi.