U vrijeme pandemije UEFA je vrlo rigorozna, uz mnoštvo zahtjeva za klubove koji su organizatori utakmica.

Nikada ranije niti jednu europsku utakmicu nismo pripremali u ovakvim okolnostima, kao za predstojeći dvoboj s Baselom 1893. Razlog je, dakako, specifična situacija s korona virusom. UEFA je prilično rigorozna i ima mnoštvo zahtjeva za klubove koji su organizatori susreta, kako u kvalifikacijama Lige prvaka, tako i u pretkolima Europske lige. Najjednostavnije rečeno, broj osoblja potrebnog da bi sve nesmetano funkcioniralo na stadionu, u smislu organizacije utakmice i ispunjavanja obveza prema komercijalnim partnerima i televiziji, mora biti ograničen na apsolutni minimum! Mjere strogog distanciranja moraju se primjenjivati između suparničkih momčadi i službenih osoba kao i svih ostalih skupina neizostavnog osoblja koje će se naći u Gradskom vrtu.

Ograničene zone kretanja

Svi su se ovoga utorka morali podvrgnuti testiranju na Covid-19, a svakome tko ne posjeduje potvrdu o negativnom rezultatu neće biti dopušten ulazak na stadion. Službene delegacije klubova moraju također biti svedene na najmanji mogući broj, a UEFA je odredila da to bude po deset osoba na svakoj strani. Tijekom cijele utakmice svi će morati nositi maske, što naravno vrijedi i za sve predstavnike medija, osim TV i radijskih komentatora koji će biti u izravnom prijenosu. Propust u tom smislu može dovesti do oduzimanja akreditacije, pa i izbacivanja sa stadiona. Na ulasku u našu nogometnu arenu svakome će biti izmjerena tjelesna temperatura, a potom će biti ograničena kretanja. Primjerice, nitko ne može ući u Zonu 1 osim testiranih igrača, članova stručnih stožera, sudaca i službenih osoba koje imaju pravo pristupa svlačionicama.

Pričuvni igrači na tribini iznad klupa

Sva fitness oprema prije i nakon upotrebe mora biti dezinficirana i smještena izvan svlačionica, a dezinfekcija se odnosi i na svu fizioterapeutsku opremu te stolove za masažu. Treneri na istoj klupi će biti odvojeni minimalno metar jedan od drugoga, dok će pričuvni igrači ovaj puta zauzeti mjesta na tribini odmah iznad klupa, također međusobno razdvojeni. Uoči utakmice ne smiju se organizirati nikakve dodatne aktivnosti (npr. pratitelji igrača, maskote, zabavni program…). Što se medijskog dijela tiče, za press konferencije će se koristiti veći šator koji je postavljen ispod zapadne tribine, kako bi se omogućio poseban ulaz i izlaz nazočnima.