Dvojica naših bivših, vrlo istaknutih nogometaša danas, 3. studenoga, slave rođendan.

Bakir Beširević zasigurno je jedan od najboljih nogometaša Osijeka u dužem vremenskom razdoblju koje je proveo u Gradskom vrtu. Uostalom, upravo je on igrač s najviše nastupa za Bijelo-plave otkako je samostalne i neovisne Hrvatske. A spominjemo ga ovoga utorka, 3. studenoga, jer danas slavi svoj 55. rođendan. Nogometni klub Osijek upućuje mu najiskrenije čestitke, uz najljepše želje u njegovim post-nogometnim danima, ali i zahvalu za sve što je pružio u dresu Bijelo-plavih!

Rekorder s 327 nastupa!

Došao je u Gradski vrt početkom ljeta 1992., a u osječkim je redovima proveo punih deset sezona što je svakako vrijedno respekta i pozornosti. Ukupno je odigrao 327 službenih utakmica za Osječane, počevši od ljeta 1992. kada je iz mostarskog Veleža stigao u Slavoniju. Debi je imao u kolovozu iste godine i to u susretu protiv Šibenika na našem stadionu. Rezultat je bio 2:0, a „Bešir“ se već u svojoj premijeri predstavio pogotkom. Igrajući za NK Osijek skupio je 265 nastupa u HNL-u, 45 ih je zabilježio u Kupu Hrvatske, a ima iza sebe i 17 europskih dvoboja. Postigao je 52 gola, 45 u prvenstvenim ogledima, 6 u Kupu i 1 u Europi. Kod nas je bio sve do 2002., a šest godina kasnije je završio igračku karijeru u svom rodnom Orašju. Svakako je bio ljubimac publike ne samo zbog igračkih kvaliteta nego i pravog profesionalnog pristupa, uz spoznaju da gotovo nikada nije bio ozlijeđen, pa je cijelo vrijeme bio jedan od najstandardnijih prvotimaca.

Još jedan ljubimac navijača

Imamo još jednog slavljenika među bivšim igračima koji je rođen 3. studenoga. Riječ je o također nezaboravnom Almiru Turkoviću koji danas slavi „okrugli“ 50. rođendan. I njemu ćemo, dakako, poželjeti sve najbolje u svakom pogledu i uvijek se rado prisjećati njegovih majstorija u dresu Bijelo-plavih. Pristupio nam je iz Zadarkomerca u ljetnom prijelaznom roku 1999. dok je prvu utakmicu odigrao protiv Slaven Belupa u Koprivnici (pobjeda 4:1). Za Osijek je skupio 104 nastupa: 80 u državnom prvenstvu te po 12 u nacionalnom Kupu i nekadašnjem Kupu UEFA. Strijelac je bio ukupno 29 puta, pri čemu je 20 zgoditaka postigao u HNL-u, 6 puta je suparničke vratare svladao u Kupu, a u tri je navrata zabijao u europskim dvobojima. Ukupno je „Ture“ kroz četiri sezone igrao za našu momčad, od toga su tri bile „vezane“ dok je onu posljednju odradio nakon dolaska iz Hajduka u drugoj polovici 2005. godine. Navijači su ga uvijek voljeli, a koliko je on zavolio naš grad općenito i koliko je stekao prijatelja u ovoj sredini najbolje potvrđuje činjenica da ga i nadalje nerijetko možemo vidjeti u Osijeku. Posebno je pohvalno da se uvijek odazivao pozivima na humanitarne turnire i redovito dobivao veliki pljesak s tribina.