Stručni stožer naše momčad je u svemu uigran, točno se zna tko i što radi, uz maksimalno međusobno povjerenje.

Zanimljivo je izbliza nazočiti treninzima Bijelo-plavih. Oni koji rade u nogometu, posebice mladi treneri, svakako mogu dosta toga naučiti, a nama koji sve praktički svakodnevno pratimo sa strane dojmljivo je kako su „kliknuli“ igrači i njihovi treneri. Dakako, podrazumijeva se da je Nenad Bjelica apsolutni autoritet i tako je od prvog dana kada je preuzeo kormilo. Njegovi rezultati i rejting kojega ima u hrvatskom nogometu izazivaju respekt na svakom koraku i gdje god se pojavimo. Nekada je percepcija u javnosti da je uvijek maksimalno ozbiljan, ali šef stručnog stožera zna stvari prebaciti i na šalu, po čemu se također očituje dobra atmosfera. Ovlasti su mu zaista široke i velike, kao niti jednom prethodniku na klupi Osijeka, međutim, to ne znači da nikome ne da blizu. Naprotiv, Bjelica puno toga zasniva upravo na timskom radu i ima maksimalno povjerenje u svoje pomoćnike, a uvažava i sve ostale s kojima surađuje. Konačne su odluke, naravno, njegove i on ih donosi brzo, bez puno premišljanja. Zapravo je vrlo jednostavan i organiziran i s njim se lako puno toga dogovara i izvan terena.

Poms je uvijek „desna ruka“

Puno toga odrađuje Nenadov prvi pomoćnik Rene Poms. On točno zna što šef traži i zahtijeva u svakoj situaciji, budući da već dosta dugo rade zajedno i po tom pitanju nema nikakvih nepoznanica. Austrijanac je vrlo ozbiljan u svakom trenutku provedenom na travnjaku i kod igrača nailazi na maksimalno uvažavanje. Baš je prava, kako se to obično kaže, šefova „desna ruka“. Koncizan je u tumačenjima onoga što se u određenom trenutku traži, lako to i demonstrira, no posebno nas fascinira kakav čovjek ima centaršut! Prilikom vježbi završnice, kada treba asistirati oko ubačaja s krilnih pozicija, praktički je nepogrešiv, pa se nerijetko i među našim prvotimcima pritom čuje „bravo Rene“. Nikada ranije nijedan asistent glavnog trenera u Gradskom vrtu nije imao takav status, što također nešto govori. Uostalom, sama činjenica da je već imao priliku i voditi momčad tijekom šefova prisilnog odsustva, i to vrlo uspješno, potvrđuje da je i s njim u stožeru Osijek puno toga dobio.

Kod Bule nema „na pola“

Nino Bule pod posebnom prismotrom drži napadače i sve one ofenzivno orijentirane. U igračkoj karijeri je dosta toga napravio, a značajno iskustvo iz tih dana koristi i u sadašnjoj ulozi. Kako sam kaže, ništa ne voli i ne želi raditi „na pola“ i takav stav prenosi i na igrače. Impulzivan je na klupi, dok na treningu staloženo svakom svojom kretnjom i izgovorenom rečenicom demonstrira i pojašnjava zahtjeve. Već smo naviknuli da je uvijek spreman i za šalu, naročito u vrijeme odmora, u čemu ga dobro prati analitičar Jasmin Osmanović. „Jasko“ snima svaki trening, s povišene pozicije svojom kamerom pomno bilježi sve što se radi, da bi se to kasnije analiziralo u smislu stalne intencije za usavršavanjem. Jako dobro poznaje karakteristike svakog igrača, ne samo u osječkoj momčadi, pa je vrlo pouzdan i poželjan suradnik. Brzo je postao „lega“ jer voli sa svima popričati.

Čovjek koji je stalno u pokretu

Za dr. Martina Mayera Bjelica kaže da je pravi showman i uistinu je tako. Odlično je prihvaćen među svima jer na svoj osebujan način vodi vježbe snage u uvodnom dijelu svakog treninga, kao i zagrijavanje uoči utakmice. Njegova komunikacija s dečkima na terenu je posebno zanimljiva, budući da ovaj radišni i neumorni Austrijanac koristi i dosta hrvatskih riječi, pa u kombinaciji s engleskim to bude vrlo simpatično. Mayer je stalno u pokretu, što i ne čudi jer je nekada bio i austrijski reprezentativac u pentatlonu. Iznimno napornoj vojnoj disciplini. Ne samo da je bio državni prvak nego i sa svojim kolegama najbolji u Europi! Osim toga, vrlo je duhovit i redovito omiljen u društvu. Što se tiče Silvija Čavline, on za svoje vratare osmišljava poseban program jer je ipak riječ o specifičnom treningu u odnosu na ostale. Lako je primjetiti da osvježava ideje i nastoji Ivušiću, Ježini i Barešiću ponuditi što više novih sadržaja. Pritom koristi i dosta rekvizita, a svoje aktualne učenike uvijek bodri i stimulativno tjera da svaki trening odrade maksimalno. I on se bez problema prilagodio ovoj novoj osječkoj priči.

Dvojac zadužen za oporavak i rehabilitaciju

Kondicijski trener Karlo Reinholz valjda poznaje svaki mišić na tijelu, svjesni su toga i naši profesionalci, pa znaju da su u stručnim rukama, posebice u fazi oporavka i rehabilitacije. Ovaj mladi kineziolog ništa ne improvizira, naprotiv, želi u svakom trenutku znati baš sve o stanju svakog igrača kako bi svoj dio posla odradio na najvišoj razini, maksimalno učinkovito. Osim toga, Karlo se stalno iznova educira i takvog je profesionalca uvijek dobro imati za neke nove standarde i iskorake kojima NK Osijek teži. Uz Reinholza je tu i Marin Vučko koji je prethodno pomagao i bivšim trenerima Zekiću, Skenderu i Kuleševiću. I njegov je pristup takav da se ozbiljnost u svim trenažnim aktivnostima mora podrazumijevati. Nekadašnji hrvatski vojnik koji je dio staža proveo i u Afganistanu jako dobro zna koliko su disciplina i odgovornost važni za uspjeh i takav mu je odnos prema svemu što radi. Obitelj mu je uvijek na prvom mjestu, a neki dan smo malo i proslavili rođenje njegova sina Lovre. „Vule“ stoga najviše od svih čeka povratak kući…