U odličnom ozračju i s velikim očekivanjima Bijelo-plavi putuju u Zagreb, sa željom da u derbiju pruže svoj maksimum.

Dobro je bila posjećena press konferencija u Gradskom vrtu uoči sutrašnjeg derbija u kojem Osijek gostuje kod Dinama. Uostalom, to je bilo i za očekivati, imajući u vidu aktualno stanje na prvenstvenoj ljestvici i potpuno izjednačenu borbu dvije vodeće momčadi na ljestvici. Trener Nenad Bjelica je uvodno istaknuo:

Ozračje u svlačionici je sjajno, kako i možete pretpostaviti nakon svih pobjeda koje smo prethodno ostvarili. Topčagić, Ndockyt i Grezda nam i nadalje nisu na raspolaganju, proces njihova oporavka je u tijeku, a najvjerojatnije će izostati i ozlijeđeni Jurčević i Žaper. Veselimo se utakmici, jedva je čekamo da bismo u njoj uživali i dali svoj maksimum. Ušli smo protiv Hajduka u seriju derbija koju želimo pozitivno apsolvirati kao i sve ono što će doći nakon njih. Imamo, dakle, najbolje moguće raspoloženje u momčadi, a priprema za utakmicu je kao i za svaku drugu.

Puno je detalja koji mogu odlučiti svaki derbi, pa tako i predstojeći. Bjelica u tom kontekstu kaže:  

Kao i u svakoj utakmici trebat će nam puno taktičke discipline, agresivnosti i velika želja koja sigurno neće izostati. Također, morat ćemo imati 11 raspoloženih igrača na terenu. Igramo protiv suparnika koji ima odličnu ekipu i isto takve pojedince, na prvom je mjestu i favorit je uoči dvoboja. Sigurno je težak izazov pred nama, ali vjerujem da možemo ponoviti ono što je napravila generacija Osijeka u kojoj sam igrao 2000. ili ono što sam kasnije, kao trener, napravio s bečkom Austrijom, kada sam također slavio u Maksimiru.

„Neke stvari nas još i više motiviraju“

Puno se zadnjih dana govori o naprasnim promjenama u sudačkoj organizaciji, sve izraženijem pritisku od strane Dinama i Rijeke te usamljenom Osijeku na drugoj strani u svojoj borbi za ostvarenje povijesnog cilja…

Fokusirani smo samo na sebe. Na temu sudaca smo dali svoje mišljenje i držat ćemo se toga do kraja da ne komentiramo suđenje. Imamo povjerenje u svakog suca koji nam dijeli pravdu, kao i povjerenje u sustav. Pogreške su sastavni dio igre, bit će ih i u našu korist i na našu štetu, to se događa i to tako treba prihvatiti i biti dostojanstven u takvim situacijama. Ne bih komentirao njihovo, rekao bih udruživanje i komentare u cijeloj toj priči. No, mogu reći da nas sve to još i više motivira da budemo još bolji i motiviraniji kako za ovu utakmicu u Zagrebu tako i za sve druge koje će doći nakon Dinama.

I ovaj puta – vjera u pobjedu

Izvjestitelji su također primijetili da su Bijelo-plavi postali i mentalno stabilna momčad, pobjednički raspoložena i „nastrojena“. Bjelica na to odgovara:

Imamo taj pobjednički gard od prvog dana i ne priznajem ništa drugo. Naravno da nećete uvijek pobijediti, igra i protivnik, a može nas sustići i neki lošiji dan. No, u svaki susret ulazimo s vjerom i nadom da možemo osvojiti sva tri boda. Tako je i sada uoči derbija. Prethodni rezultati nam daju za pravo da tako razmišljamo. Njihov je imperativ pobijediti, a naš je dati svoj maksimum, što su ipak različita psihološka stanja. Nadam se da će ovo naše prevagnuti u subotu.

Osječki je kormilar ponovio da nije bilo nikakve posebne pripreme u odnosu na ono što je momčad do sada imala i odrađivala, bez obzira na to što se igra najveći derbi od početka sezone.

Ne pravimo nikakav spektakl, pripremamo se uobičajeno. Imamo još 15 utakmica poslije toga i kakav god rezultat bio ništa neće biti riješeno. Jako puno bodova će se još morati osvojiti do kraja sezone. Ne želim u tom smislu slati nikakvu posebnu poruku igračima, nego samo da pruže svoj maksimum. Na neki način je nešto više u igri, to stoji, ali će se i nakon subote opet morati igrati na vrhunskoj razini i u kontinuitetu osvajati bodovi.

Za stabilnost obrane je zaslužna cijela momčad

Osječka obrana odlično funkcionira, bez primljenog gola u pet uzastopnih utakmica, a sada će se suprotstaviti najučinkovitijem napadu Lige i napadačima kalibra Petkovića i Gavranovića

Što se tiče naše defanzivne stabilnosti jako radimo na tome kao cijela momčad. Naša obrambena četvorka ima svoje automatizme koji se treniraju svakoga tjedna i neovisno tko od njih igra, znaju gdje trebaju stajati. Momčad u cjelini i napada i brani se te samo tako možemo doći do vrhunskog rezultata. A Petković i Gavranović su vrhunski igrači koji to učestalo već duže vrijeme pokazuju. Ovdje su obojica igrali, kada smo se jesenas sastali u Osijeku, međutim, ne znam za koju će se opciju njihov trener ovaj puta odlučiti. Sigurno je da ćemo biti spremni na sve.

Ni ovaj puta nije izostalo pitanje o prijelaznom roku. Hoće li Osječani uspjeti realizirati još poneki transfer?

Radim na dovođenju još jednog napadača i krilnog igrača. Nadam se da ćemo do ponedjeljka uspjeti to realizirati, možda nešto još i danas, vidjet ćemo. Isto tako može biti i još nekih izlaznih transfera. Kada nešto bude potvrđeno i postane službeno, onda ćemo to i priopćiti.

Vrlo brza prilagodba Miloša i Brleka

Potom su uslijedila i pitanja o nekim igračima i pozicijama koje pokrivaju u našoj momčadi, a u kontekstu početne jedanaestorice za Maksimir:

Miloš ostaje na lijevom boku, on to može igrati bez problema. U Speziji je puno puta igrao na tom mjestu. Što se tiče veznog reda, Vuković najvjerojatnije ulazi umjesto Žapera. Očekivao sam i od Brleka da će se ovako brzo uklopiti, kao što sam očekivao, odmah po svom dolasku, da će igrači brzo pohvatati mehanizme na kojima radimo. Ti su zahtjevi zapravo vrlo jednostavni i zato se odmah prihvaćaju, a najvažniji je dati maksimum na terenu. To je osnovni preduvjet za uspjeh, a tehničko-taktičke postavke se rješavaju u hodu i ispravljaju i dotjeruju na treninzima. Brlek je izuzetno inteligentan igrač s razumijevanjem onoga što se traži u igri, može se prilagoditi na tri pozicije. Igra na visokoj razini i veseli me da nam je tako brzo uspio pomoći, baš kao i Miloš.  

U nekim analizama uoči subotnjeg dvoboja uspoređuje se i pojedinačna kvaliteta na obje strane, a netko je od novinara spomenuo kako se u tom smislu prednost daje protivniku:

Nečije mišljenje ne mora biti i istina. Poštujem svačiji stav, međutim, poštujem i svoje igrače te vjerujem u njih. Mislim da imamo jako dobru individualnu kvalitetu, ali je naša najveća snaga u momčadi. Kao momčad se želimo i tamo prezentirati i pobijediti. Pojedinačno to nećemo moći.

Osjeća se emocija i ljubav navijača

Uvijek se na svakoj „pressici“ dotaknemo i teme navijača. Činjenica je da se u našem gradu dobra nogometna atmosfera, ozračje je vrlo pozitivno i to respektiraju i svi u NK Osijek.

Jako nam nedostaju navijači jer znamo koliko je njihova podrška bitna za nas. Sve bi puno lakše s njima na stadionu. Osjećamo i tu atmosferu koja se širi preko medija i društvenih mreža, osjeća se ta ljubav i emocija koju nam navijači pružaju u ovim trenutcima. Oni vjeruju u nas i siguran sam da i igrači to osjećaju. Vjerujem da će im uzvratiti na pravi način na terenu.

Press konferenciju pogledajte ovdje.