U mnoštvu pokušaja i udaraca ka suparničkim vratima Osijek je postigao dva pogotka u Puli i posve zaslužio bodove.

Nadali su se, zasigurno, Puljani da bi velikim angažmanom i uz malo sportske sreće mogli nešto izvući u ogledu s neupitno kvalitetnijim Osijekom. No, od prve minute su Bjeličini izabranici zavladali terenom, postavili se autoritativno u skladu sa svojim ambicijama i jasno dali protivniku do znanja da će ih na Aldo Drosini u konačnici zadovoljiti samo tri boda. Prvu je šansu imao Santini koji je pucao malo pokraj vratiju, da bi nedugo zatim Mierez prvi puta na ovoj utakmici opasno zaprijetio glavom, no vratar Istre 1961 je odličnom obranom spriječio pogodak. Ipak, on je uslijedio nakon pola sata igre kada smo vidjeli i najljepšu akciju utakmice u kojoj su sudjelovali Bočkaj, Santini, Žaper i Mierez. Sjajni je argentinski napadač i 19. puta u ovom prvenstvu pogodio suparničku mrežu.

Puno prilika pred vratima Istre 1961

Od tog trenutka do odlaska na odmor bilo je još četiri-pet situacija u kojima su Bijelo-plavi mogli barem udvostručiti svoju prednost. Santini je bio „oči u oči“ s Lučićem nakon Boharove asistencije, no nije uspio zabiti, baš kao ni koju minutu kasnije kada je pucao glavom. Rezultat su mogli promijeniti i Žaper i Bohar, a pravo je čudo kako je domaći vratar Mierezov udarac glavom u 44. minuti kada mu je centrirao Bohar. Dakle, moglo je biti barem dva-tri gola razlike već u prvom dijelu susreta… U nastavku su Zeleno-žuti imali malu pomoć vjetra, ali to nisu uspijevali pretvoriti u neke ozbiljnije prijetnje, izuzev opasne situacije u kojoj je Hara bio ispred Ivušića. Međutim, naša je „hobotnica“ pokazala koliko nam znači i ostala nesavladana. Osijek je prijetio pokušajima izvan kaznenog prostora preko Bočkaja, Miereza u dva navrata, Santinija koji je bio neprecizan tek za pokoji centimetar i Kleinheslera čiji je snažan udarac završio zamalo pokraj vratiju.

Sigurni, pravovremeni i opasni

Znao je Bjelica na  pravi način rasporediti snage svojih igrača. Prilično umornog Laszla koji je značajno participirao u sva tri ogleda mađarske reprezentacije proteklih dana ostavio je na klupi i uveo u posljednjih dvadesetak minuta. I bez jednog od svojih najčvršćih oslonaca u sredini terena Osječani su diktirali tempo jer su Žaper i Vuković bili sigurni u postavljanju i donosili loptu prema napadačima dok je Bohar, ovaj puta kao svojevrsna „desetka“ pametno koristio prostor iza Santinija i Miereza s kojima su se borili suparnički stoperi. Bočkaj je, pak, upisao još jednu u svom nizu asistencija, dok su sigurni Škorić, čvrsti Gutieri te opet mirni i koncentrirani Cheberko zatvarali prilaze Ivušiću. U zaključku, vrlo sigurnim i učinkovitim nastupom naši su nogometaši uspješno odradili i zadaću u Puli. Na kontru su nova tri boda s kojima smo bodovno izjednačeni s Dinamom koji je remizirao na Šubićevcu uz napomenu kako ima utakmicu manje koju će odraditi u gostima kod Hajduka.