U četvrtak će naša momčad u poljskom Szczecinu odigrati prvi susret drugog pretkola nove Konferencijske lige.

Nakon uspješnog starta u novoj sezoni i prvenstvene pobjede nad Šibenikom (3:0), našim nogometašima ubrzo slijedi i ovogodišnja europska premijera. Prvi puta se igra Konferencijska liga, a u drugom pretkolu Osječani su izvukli jednog od najtežih suparnika koji se našao u ždrijebu. Odmjerit ćemo snage s poljskim Pogonom i to u dvije utakmice, a prva je na rasporedu u četvrtak, 22. srpnja (21,00) na stadionu Florian Krygier u Szczecinu koji je u fazi rekonstrukcije, ali nije zatvoren za gledatelje.

I petu godinu uzastopce na europskoj sceni

I petu godinu uzastopce Osijek je na međunarodnoj sceni i svakako će nastojati otići što dalje u novome natjecanju. U odnosu na petak i dvoboj u borbi za bodove, stručni stožer će imati još širu konkurenciju, budući da će konkurirati i reprezentativci Mile Škorić i Laszlo Kleinheisler. Nije sigurno da će im se pridružiti i Igor Silva, a što se tiče novopridošlog Ivana Fiolića, za njega je u tijeku ishođenje sve potrebne dokumentacije da bi i on mogao biti na raspolaganju Nenadu Bjelici. Moguće je da će biti i određenih promjena u odnosu na sastav koji je započeo ogled sa Šibenčanima, no ima još sasvim dovoljno vremena do polaska u Poljsku da bi i trener eventualno otklonio određene dvojbe. Bijelo-plavi će u svakom slučaju pokušati u prvom susretu doći do rezultata koji bi nam donio određenu prednost uoči uzvrata u Gradskom vrtu, koji će uslijediti tjedan dana kasnije. Bitno je još jednom napomenuti da je UEFA ukinula pravilo „gol u gostima“, pa to više ne vrijedi u europskim kupovima.

Stipica oslonac Poljaka na vratima

Pogon je prošlo prvenstvo u Elstraklasi završio na trećem mjestu, iza nedostižne Legije i Rakowa, pa će nakon puna dva desetljeća ponovno igrati u Europi. Njihov je kormilar Kosta Runjaić s njemačkom putovnicom (rođen u Beču) koji je prije dolaska u Szczecin, u rujnu 2017., vodio Darmstadt, Duisburg, Kaiserslautern i Munchen 1860. Liga u Poljskoj počinje idućega vikenda, a Pogon je u dosadašnjim provjerama za protivnike imao Zaglebie (pobjeda 3:0), Ružomberok (poraz 0:1) i Wartu Poznan (dobili 2:1). U igri ih krasi čvrsti obrambeni blok i bili su momčad s najmanje primljenih golova u prethodnoj sezoni među poljskim prvoligašima. Za to je svakako zaslužan i najbolji vratar Ekstraklase, Hrvat Dante Stipica, nekadašnji čuvar mreže Hajduka. Osim njega, stranci su još austrijski stoper Benedikt Zech i njegov kolega iz obrane Grk Konstantinos Triantafyllopoulos, lijevi bočni Portugalac Luis Mata, nama poznati ofenzivni veznjak, Austrijanac Alexander Gorgon koji je igrao za Rijeku, brazilski ljevak Jean Carlos  koji je stigao iz Wisle te slovenski napadač Luka Zahovič .

Obratiti pozornost na Kozlowskog

Još neki, domaći nogometaši u Pogonu zaslužuju pozornost. Posebice 17-godišnji vezni igrač Kacper Kozlowski koji je i najskuplji eksponat u njihovom izlogu, procijenjen na 5 milijuna eura. O njegovom potencijalu svjedoči  i to da je zabilježio dva nastupa na nedavno završenom Europskom prvenstvu. Svakako vrijedi spomenuti da više u svojim redovima nemaju mladog napadača Adriana Benedyczaka koji je transferiran u Parmu, pa je umjesto njega na posudbu iz talijanske Serie B doveden njemu slični, robusni Piotr Parzyszek.  Standardan je, recimo, Rafal Kurzawa koji je nekada također nastupao za A selekciju Poljske. Za Osijek je zasigurno dobro što u sastavu na obje utakmice neće biti desnokrilni Michal Kucharczyk jer je još 2018. igrajući za Legiju zaradio crveni karton u natjecanju pod okriljem UEFA-e. Imajući u vidu završnicu prošle natjecateljske godine i pripremno razdoblje ove sezone, Runjaiću su najčešće na terenu: Stipica, Stolarski, Zech (Triantafyllopoulos), Malec, Luis Mata, Dabrowski, Kozlowski (Drygas), Kowalczyk (Smolinski) ,Kucharczyk (Gorgon), Kurzawa i Zahovič.