Znali su Osječani pobjeđivati u Maksimiru, osvajati važne bodove kojima se nadamo i u predstojećem derbiju.

Statistika je nešto što svatko voli upotrijebiti u svoju korist, ne samo u sportu. Brojke koje nekome idu u prilog rado se prezentiraju u javnosti i svi se u takvim okolnostima vole pohvaliti. Voljeli bismo i mi da se, generalno govoreći o dosadašnjim međusobnim dvobojima s Dinamom, kojih je bilo puno u HNL_u, možemo pohvaliti učinkovitijim nastupima u Maksimiru, iako smo i u nekim porazima zasigurno zaslužili bolji ishod. No, to što je bilo prije, sigurno neće biti presudno uoči predstojećeg derbija u Zagrebu. Doduše, ponekad je dobro „bildati“ samopouzdanje na kontinuitetu pozitivnih rezultata iz međusobnih ogleda, no tradicija sigurno nije nešto, u što se bilo koja momčad može pouzdati i samo na tomu temeljiti neki svoj optimizam.

Pobjede kojih se rado prisjetimo

U posljednjih pet godina 11 puta su Bijelo-plavi gostovali na najvećem hrvatskom stadionu i pritom ostvarili dvije pobjede, dva remija i sedam poraza. Pobjeđivali smo u mandatu Zorana Zekića koji je sa svojim izabranicima u rujnu 2016. slavio s 1:0 što je ponovio i u travnju 2018. kada je bio isti rezultat. Prvo je na klupi Dinama bio Zlatko Kranjčar, a godinu i pol kasnije Modre je vodio Nikola Jurčević. Između te dvije utakmice jednom se i remiziralo, u listopadu 2017. također pod Zekićevim kormilom, dok je domaćina vodio Mario Cvitanović. Utakmicu bez golova gledali smo u lipnju 2020. godine. Ivica Kulešević je bio na jednoj, a Igor Jovičević na drugoj strani, a bodovi su podijeljeni.

Zadovoljstvo je igrati takav derbi

Kada je Nenad Bjelica u veljači 2021. doveo osječku momčad na derbi, rezultat je bio 1:0, iako je Osijek po svojim šansama i općenito igrom, naročito u drugom poluvremenu, mogao ostvariti puno više. Međutim, svaki je ogled priča za sebe, tak će biti i ona subotnja, kojoj se prije svega veselimo jer je uvijek lijepo igrati kada bodovi imaju dvostruku vrijednost. Staviti ih na svoj konto ujedno znači i uskratiti suparniku to zadovoljstvo i ostaviti ga praznih ruku. Jasno je da se za dobar ishod na Maksimiru treba dobro namučiti i odigrati na visokoj razini, vjerojatno i ponajbolje ove sezone. Vjera u sebe je nešto što se momčadski izgradilo, dakako kroz ostvarene rezultate u proteklom razdoblju, pa je svima zadovoljstvo igrati takav derbi u kojem je uvijek bitno pružiti maksimum iz kojega onda i i kvaliteta mora doći do izražaja.