U nastavku možete pronaći sve informacije o tome kako dobiti EU digitalnu COVID potvrdu koja je trenutno uvjet za ulazan na stadion.

Sukladno Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, a koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 8. siječnja 2022. godine, sportska natjecanja i treninzi mogu se održavati samo bez gledatelja. Iznimno, prisutnost nogometnim utakmicama moguća je uz obvezno predočenje EU digitalne COVID potvrde. Sukladno točki IV. najnovijih epidemioloških mjera, na natjecanjima koja se održavaju na otvorenom prostoru može biti popunjeno najviše 40% kapaciteta tribine. 

Kako mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu?

  • EU digitalnu COVID potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. Potvrdu možete zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranjete u ljekarnama i ovlaštenim laboratorijima koji provode testiranja. Neovisno o verziji (digitalna ili papirnata), potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

Tko može dobiti EU digitalnu COVID potvrdu na temelju preboljenja?

  • Osoba koja je preboljelabolest COVID-19 može dobiti potvrdu 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.  Osobe čiji su podaci o preboljenju, cijepljenju ili negativnom PCR testu na SARS-CoV-2 upisani u centralne baze podatka Ministarstva zdravstva, mogu zatražiti svoju EU digitalnu COVID potvrdu putem portala e-Građani, u nekoj od poslovnica HZZO-a te u ljekarnama i ovlaštenim laboratorijima koji provode testiranja. Potvrda o preboljenju se ne izdaje temeljem brzog antigenskog testa.

Tko može dobiti EU digitalnu COVID potvrdu na temelju cijepljenja?

  • Osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19(Pfizer, Moderna, AstraZeneca) te osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze (npr. osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer). Potvrda će u oba slučaja biti valjana 365 dana od dana cijepljenja drugom dozom.
  • Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi(Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 365 dana od dana cijepljenja.
  • Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze(Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.
  • Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.
  • Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze(Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja, a potvrda će im biti valjana 365 dana od dana primitka cjepiva.
  • Potvrda sene može izdati u slučaju kada osoba ima pozitivan nalaz testiranja unatrag 11 dana od dana podnošenja zahtjeva za potvrdu. 
  • Osobe koje su primile boosterdozu ili treću dozu cjepiva koje se prima u dvije doze mogu zatražiti novu potvrdu od dana cijepljenja zadnjom dozom, a ona će im vrijediti 365 dana.
  • Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen), a nakon toga su primile i dodatnu boosterdozu drugog cjepiva (koje se prima u dvije doze) mogu zatražiti novu potvrdu od dana cijepljenja zadnjom dozom, potvrda će i u ovom slučaju vrijediti 365 dana.

Tko može dobiti EU digitalnu COVID potvrdu na temelju testiranja?

  • Osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa. Negativan nalaz brzog antigenskog testa ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa, a potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka. Negativan nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata od trenutka uzimanja brisa, a potvrda se izdaje na razdoblje od 72 sata od uzimanja uzorka.