Legendarni Franjo Rupnik pamti se kao sjajni golgeter koji je svojim igrama u Proleteru oduševljavao navijače.

Kada se među starijim osječkim ljubiteljima nogometa i našim navijačima izgovori i spomene Franjo Rupnik, to se uvijek čini s posebnim poštovanjem. Bio je takav igrač, da se zbog njega dolazilo na tribine, možemo slobodno zaključiti preteča među onima koji su u osječkoj nogometnoj povijesti stekli, a zasigurno i zavrijedili, status istinske legende. Iako je svoje umijeće s loptom iskazivao davnih dana, ostalo je upisano i u klupskoj monografiji kao i svim izvješćima iz onoga vremena da je bio najbolji osječki nogometaš i to dugi niz godina. Rođen je na današnji dan (5. svibnja) daleke 1921. godine u Osijeku, a preminuo 2000. Zvali su ga jednostavno Frane, a dominirao je na uglavnom šljakom prekrivenim terenima, uz tek poneki travnati. Kažu njegovi suvremenici da je bio pravi majstor s urođenim talentom, vrsni golgeter, jedan od najboljih u povijesti nekadašnjeg Proletera.

Zabio devet golova na jednoj utakmici!

Davno je to bilo, no ostalo je zapisano da je Rupnik svoju karijeru započeo u gradskom ligašu Hajduku u drugoj polovici tridesetih godina prošloga stoljeća. Iz sadašnje perspektive nevjerojatno zvuči provjereni podatak da je na prvenstvenoj utakmici s lokalnim Grafičarom, koja je u proljeće 1944. završila rezultatom 13:0, postigao čak devet pogodaka! Kao i mnogi drugi uspješni sportaši morao je odslužiti vojni rok u nekadašnjoj državnoj tvorevini, a time je, kao odličan igrač o kojem se dosta znalo, dobio još jednu obvezu. Naime, morao je kroz određeno razdoblje nastupati za vojni klub, beogradski Partizan, a bilo je to između 1945. i 1947. Potom se vratio u grad na Dravi i pojačao momčad praktički tek osnovanog Proletera. U njemu je dosta dugo bio glavna poluga i osječki je sastav u to vrijeme bio nezamisliv bez svoje „desetke“ i kapetana.

Najzaslužniji za ulazak u Prvu ligu

Puno je toga zbog čega je Frane brzo postao navijačka ikona. O tomu kakav je bio golgeter, najbolje svjedoči impresivni podatak s početka kolovoza 1953. godine. Proleter je na svom nekadašnjem stadionu „Kraj Drave“ igrao odlučujuću kvalifikacijsku utakmicu za povijesni plasman u Prvu saveznu ligu, a suparnik mu je bio banjalučki Borac. Rezultat je bio 5:0 i svi su nakon toga dvoboja, u velikom slavlju Osječana, u nebo uzdizali Rupnika koji je zabio svih pet pogodaka! Igrao je Rupnik i za reprezentaciju bivše Jugoslavije, ostvarivši šest nastupa, a jednom je bio i strijelac i to protiv Norveške 1950. u Beogradu. Završna igračka sezona bila mu je 1958/59, nakon čega je kraće vrijeme obnašao i trenersku dužnost u svom Proleteru, nešto kasnije i donjogradskoj Olimpiji. Franjin nećak Zdravko također je imao značajnu ulogu u osječkom nogometu, tada u momčadi NK Osijek, baš kao i njegov sin Davor koji je također nastavio „lozu“ Rupnikovih u najpopularnijem slavonskom sportskom kolektivu.