Robert Špehar je jedini igrač Osijeka koji je u dva navrata bio najbolji strijelac HNL-a, a danas slavi 52. rođendan.

Kada govorimo o najboljim osječkim nogometašima u razdoblju od osnutka hrvatske države, pa do sada, neizostavno je u tom društvu Robert Špehar. Bio je sjajan „killer“ na zelenim terenima, a ovo je prilika da mu NK Osijek poželi sve najbolje za njegov 52. rođendan. Naime, rođen je 13. svibnja 1970. i to u nogometnoj obitelji, budući da mu je pokojni otac Slavko bio dugogodišnji vratar našeg Kluba. Još u mlađim kategorijama, „Šole“ je pokazivao izniman potencijal, pa je iz donjogradske Olimpije dolazak u Gradski vrt bio logičan slijed i početak pravog igračkog uzleta za nezaboravnu klupsku „desetku“.

Sjajan učinak u sezoni 1994/95

Priključio nam se tijekom 1988. godine, a bijelo-plavi dres nosio je u još dva navrata (1994-95 i 2002-04) uz vrlo zapažen doprinos, posebno u smislu realizacije. U prvom je razdoblju svoga profesionalnog igranja vrlo rano, već 1992., pristupio Zagrebu u kojem je također ostavio značajan trag, da bi se brzo vratio u svoj rodni grad. Ukupno je u Prvoj HNL postigao respektabilnih 86 golova i uživao maksimalan respekt među suigračima, ali i protivnicima. U sezoni 1994/95. uspio je čak 23 puta zatresti suparničku mrežu u 26 prvenstvenih dvoboja u kojima je nastupio i pritom mu je pripala laskava titula najboljeg strijelca Lige. Isto je ponovio i u sezoni 2003/2004. kada se u zenitu karijere nakratko vratio u redove našeg prvoligaša te opet dokazao klasu i zabio 18 zgoditaka.

Zavidna inozemna karijera

Značajno je istaknuti kako je Špehar ostvario i zavidnu inozemnu karijeru, a najuspješnija mu je bila sezona 1996/97. u kojoj je za belgijski Club Brugge u 50 nastupa postigao nevjerojatnih 40 pogodaka! Prepoznali su to u francuskom Monacu za koji je Robert u 27 nastupa postigao 6 golova. Igrao je još za talijansku Veronu, lisabonski Sporting, turski Galatasaray, Standard Liege, a od profesionalnog nogometa oprostio se 2005. godine u ciparskoj Omoniji. Bio je i povremeni hrvatski reprezentativac, uz opći dojam da su ga izbornici u tom razdoblju prečesto neopravdano zaobilazili, bez obzira na iznimno jaku konkurenciju koju je imao na svojoj poziciji. Sveukupno je za svoje momčadi postigao čak 266 golova što dovoljno govori o njegovim realizatorskim sposobnostima.

Zabio prvi gol za Osijek u HNL-u

Upravo činjenica da je u dva navrata, u dresu Bijelo-plavih, predvodio najefikasnije napadače Lige, Špehara svrstavaju među one osječke nogometaše koji su ostavili izniman trag nastupajući u sastavu našeg prvoligaša. Zanimljivo je dodati kako je polučio i prvi pogodak Osječana u Prvenstvu Hrvatske, kada je 29. veljače 1992. u Đakovu svladao vratara „Pjesnika“ Gospića za konačnih 1:0. U 108 službenih nastupa za naš Klub otkako je hrvatske samostalnosti zaustavio se na 69 pogodaka i s tim je učinkom i nadalje najproduktivniji osječki prvotimac u posljednja tri desetljeća. I njegov sin Dino je također igrao za Osijek, a Robert je u to vrijeme obnašao funkciju predsjednika Kluba.