Ivica Ivušić je drugi nogometaš Osijeka u povijesti koji ima čast, kao prvotimac Bijelo-plavih, biti među Vatrenima na Svjetskom prvenstvu.

Uloga Ivice Ivušića u momčadi Osijeka već je duže vrijeme takva da ga svi svrstavaju među naše najvažnije prvotimce. Tako je i ove sezone, a iskusni vratar je potvrdio svoju klasu, pa se zasluženo našao i na konačnom popisu hrvatskih reprezentativaca za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Kataru. Tako će Ive biti drugi igrač NK Osijek koji izravno iz našeg kluba odlazi na najveću svjetsku nogometnu smotru. Prije njega je to bio samo Petar Krpan koji je bio među izabranicima Miroslava Ćire Blaževića na Mundijalu u Francuskoj 1998. i kući se vratio s brončanom medaljom. Bilo bi fantastično kada bi se opet ponovilo nešto slično, pa da se nacija onako fanatično i ludo veseli kao u vrijeme najvećih uspjeha najpopularnije nacionalne vrste koja i dalje uživa status aktualnog viceprvaka svijeta.

Kvaliteta u svim linijama

Ivušić je do sada pet puta čuvao mrežu A selekcije, kronološkim redom protiv Slovačke i Slovenije u kvalifikacijama za SP, Bugarske u prijateljskom dvoboju te Austrije i Francuske u Ligi nacija. Pritom je Hrvatska samo jednom izgubila, „potrefilo“ se baš u osječkom Gradskom vrtu u ogledu s Austrijancima. U svim preostalim susretima, Vatreni su izborili pobjedu.

Svaki će vam reprezentativac zasigurno reći da mu je posebna čast nastupati za Hrvatsku. Jasno je da i ja imam takav stav. Mislim da je san svakog ambicioznijeg sportaša jednog dana zaigrati za svoju domovinu, a u nogometu je to nekako i najizraženije zbog planetarne popularnosti. Ponosno nosim dres s državnim grbom i svaki mi je izbornikov poziv podjednako drag jer imam privilegiju trenirati i igrati s najboljim hrvatskim nogometašima, započeo je Ivica razgovor na ovu temu.

Ivušić će u Kataru biti uz Dominika Livakovića i Ivu Grbića, kao posve legitimni kandidat za mjesto između vratnica, što je dokazao svaki puta kada je dobio šansu.

Cijenim konkurenciju, no svi ćemo mi tamo biti na istom zadatku: da bi nam reprezentacija bila što uspješnija. Odluka je, naravno, na izborniku koga će staviti u momčad, na bilo kojoj, pa tako i vratarskoj poziciji. Kvalitetu imamo u svim linijama, pokazalo se to već toliko puta do sada, ne sumnjam da će se Hrvatska i na ovom natjecanju pokazati u svom najboljem izdanju.

Očekivanja su dodatno narasla

U skupini nas očekuju Maroko, Kanada i Belgija, a svi vjerujemo kako će Modrić i suigrači, prije svega, izboriti plasman u drugi krug.

To je ona primarna zadaća koju si postavljamo kao nekakav kratkoročni cilj, a naravno da bismo voljeli otići što dalje, kao i svi drugi uostalom. Vrlo je bitna ta prva utakmica s Marokancima jer kada se Svjetsko prvenstvo otvori pobjedom, ta pozitivna energija donosi i veće samopouzdanje uoči onoga što nam kasnije slijedi. Protivnici su sigurno dobri jer da nije tako ne bi se ni plasirali u Katar, a na nama je da odigramo najbolje što možemo. Vjerujem da imamo kadar koji je u stanju napraviti velike stvari i ovaj puta. Iako će nam trebati i doza sportske sreće jer nerijetko baš detalji odlučuju pobjednika.

Javnost uvijek puno očekuje od naše reprezentacije, tako je i ovaj puta…

Sportska smo nacija, nije to ništa čudno, zapravo je uvijek bilo tako. Osim toga, imamo već broncu i srebro sa svjetskih prvenstava što dodatno rasplamsava optimizam. Možda ovaj puta nema neke posebne euforije zbog neobičnog razdoblja u kojem će se igrati jer smo svi navikli da je to vrijeme ljeta, a ovaj puta nas je „dokačila“ zima. Nekako sam siguran da ćemo unatoč tomu i činjenici da je Katar skupa destinacija u smislu svih troškova za prosječnog hrvatskog navijača, imati i ovaj puta veliku podršku s tribina. Želja nam je opravdati očekivanja, koja nikad nisu bila mala, a posebno su narasla nakon našeg posljednjeg finala i drugog mjesta u Rusiji.

Osijek će i na proljeće biti konkurentan

Što se Osijeka tiče, protekla je polusezona potvrdila je Bijelo-plavima mjesto pri samome vrhu ljestvice, a pouzdani vratar je zadovoljan ostvarenim.

U jednom razdoblju je bilo, onako, moramo priznati lošije od očekivanog, pa i realnog. Kasnije smo to uspjeli popraviti i podignuti se u formi, pa su odmah došle i pobjede u nizu. Ne znam, baš je teško odgonetnuti, što nam se dogodilo u Europi s Kazahstancima, nismo smjeli dopustiti taj kiks, ali i to se ponekad dogodi u sportu. Ne sumnjam da ćemo i na proljeće biti konkurentni za visok plasman u HNL-u, a želimo do kraja ostati u borbi i za trofej u Kupu.