Bio je odličan igrač i vješt golgeter u igračkim danima, a potom i trener koji je u Gradskom vrtu pokrenuo i osnovao Školu nogometa.

Među najvećim klupskim legendama NK Osijeka posebno mjesto zauzima Andrija Vekić, rođen na današnji dan, 6. prosinca1925. godine. Gospodin u pravom smislu te riječi, čovjek kojega su svi uvažavali, nedvojbeno odličan igrač, predvodnik svoje generacije. Bio je prva perjanica nekadašnjeg Proletera i njegov najbolji strijelac koji je atraktivnim golovima oduševljavao publiku i to punih 12 godina. Nažalost, karijera mu je prisilno okončana nakon teškog loma noge. Oni koji su imali priliku gledati Vekića, pamte ga kao pravog osječkog „topnika“, kojega po tom pitanju nitko nije nadmašio u tim pedesetim godinama prošloga stoljeća.

Ljudske i stručne vrijednosti

Nakon igračkog umirovljenja, posvetio se trenerskom pozivu. Brzo je postao i šef stručnog stožera nekadašnje Slavonije za čijim je kormilom bio dva puta. Bio je i u stožeru NK Osijek u sezoni 1976/77 kada su Bijelo-plavi, nakon više od dva desetljeća, ponovno uspjeli izboriti status prvoligaša. U mirovinu je otišao 1989., ali je sve do smrti, u svibnju 2009. godine, ostao vezan uz svoj Klub. Posebno se poglavlje njegova rada odnosi na osnivanje Škole nogometa (1982.) koja je postala poznata i nadaleko prepoznatljiva. „Čika Andriju“ su svi znali i po njegovim ljudskim vrijednostima i vrlinama jer ga je, uz znanje i stručnost, krasila prvenstveno pravičnost, uz pedagoški pristup svakom mladom igraču i čovjeku. Za svoj doprinos uspjesima i razvoju osječkog nogometa, primio je više vrijednih priznanja. Posebno se ističu „Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora – Matija Ljubek“ i Državna nagrada za sport „Franjo Bučar“.