Za ulazak nekadašnjeg Proletera u Prvu saveznu ligu najzaslužniji je bio upravo sjajni napadač.

Sama činjenica da jedna od loža stadiona Gradski vrt nosi naziv Franjo Rupnik, jasno ukazuje na činjenicu da je riječ o velikanu osječkog nogometa. Rođen je na današnji dan daleke 1921. godine, a status legende stekao je tijekom vrlo uspješne igračke karijere u kojoj je dogurao i do reprezentacije bivše Jugoslavije. Kada se govori o pokojnom Frani (preminuo je 2000.) onda se to čini s respektom i dužnim poštovanjem, a oni koji su ga imali priliku gledati  Već i sama ta činjenica svjedoči da je riječ o istinskom velikanu našeg kluba o kojoj se i puno godina nakon svršetka njegove igračke karijere govori s dužnim poštovanjem. Svi koji su ga uživo gledali pričali su o nogometašu posebnog kova, napadaču s urođenim osjećajem za gol koji je to pokazivao gdje god bi nastupao.

Povratak sjajnog golgetera u Osijek

Krenuo je igrati u nekadašnjem osječkom Hajduku, a tijekom Drugog svjetskog rata nakratko se skrasio u Zagrebu i Varaždinu gdje je bio član Concordije, a potom i Zagorca. Nakon svršetka ratnog vihora nekako se podrazumijevalo da najbolji igrači s područja nekadašnje države dolaze u Beograd i pojačavaju vojni klub Partizan. Našao se među njima i Rupnik, pa je od 1945. do 1947. bio među Crno-bijelima, kao i drugi majstori lopte poput Glasera, Bobeka, Čajkovskog... Potom se sjajni golgeter vratio u svoj Osijek, zaigrao za Proleter i bio njegova glavna perjanica na terenu, veliki miljenik publike. Kakav je bio strijelac, možda najbolje svjedoči podatak iz kvalifikacija za ulazak u Prvu saveznu ligu 1953. kada su Osječani svladali Borac iz Banjaluke s 5:0, a sve je pogotke postigao upravo Frane! Navijači su ga tada nosili na ramenima, slaveći ulazak u elitu.

Kratko se zadržao na klupi

Svakako je riječ o jednom od najboljih osječkih nogometaša svih vremena, po svim realnim procjenama i svim dostupnim statističkim pokazateljima. Stoga je zaslužio poziv u nacionalnu vrstu u kojoj je debitirao poratne 1946. u Beogradu protiv bivše Čehoslovačke. Od reprezentacije se oprostio u pobjedi nad Norvežanima 1950., kada je jednom zatresao protivničku mrežu. Poslije tako uspješne igračke karijere, koju je okončao u sezoni 1958/59, posvetio se trenerskom poslu, dakako radeći i u svom Proleteru. Nije se dugo zadržao na klupi svoga kluba, nego je otišao u donjogradsku Olimpiju gdje je također mnogima bio uzor. Franjo Rupnik preminuo je u 79. godini života.