Robert Špehar rođen je 13. svibnja 1970. i jedan je od najboljih igrača, a posebice strijelaca u povijesti NK Osijek.

Šole, sretan ti 53. rođendan! Kakav je igrač bio Robert Špehar govori, između ostaloga i činjenica da je u dvije sezone, noseći dres Osijeka, uspio biti najbolji strijelac HNL. Takav osjećaj za gol i mirnoću kod realizacije malo je tko imao. I najmanje je šanse pretvarao u pogotke. Desnom i lijevom nogom, glavom, iz prekida, udarcima iz daljine, doslovno na sve moguće načine… Zato je i ostvario respektabilnu nogometnu karijeru, nastupajući i za velike europske klubove. A u seniore NK Osijek došao je iz donjogradske Olimpije te za prvu momčad debitirao u nekadašnjoj Prvoj saveznoj ligi u natjecateljskoj 1988/89.

Klasu je potvrdio i izvan HNL-a

Koliko će značiti Bijelo-plavima na terenu pokazao je već u prvoj sezoni hrvatskog prvenstva, tijekom poratne 1992. Nešto kasnije bio je umnogome zaslužan i za prvi izlazak Osječana u Europu i borbu za sam vrh ljestvice. Kada se iz inozemstva vraćao u Gradski vrt također mu je učinak bio sasvim konkretan, tako da zasigurno uživa status klupske legende i jednog od najboljih igrača koje smo imali. U našem je klubu odigrao ukupno 108 utakmica i postigao 69 golova te je i dalje najbolji klupski strijelac u eri hrvatske državne samostalnosti. Odlične igre pružao je i u NK Zagreb, a potvrdio je klasu i izvan domovine, dok je bio u Club Bruggeu (tada je bio prvi „topnik“ belgijske lige), Monacu, Veroni, Sportingu, Galatasarayu, Standardu, Omoniji…

Zabio i Juventusu u Ligi prvaka

Zabijao je Šole i na najvećoj sceni, u Ligi prvaka, tresao mrežu i slavnom Juventusu, u polufinalu elitnog natjecanja. Igrao je tada za Monaco, gdje su mu neko vrijeme pričuve bili takve zvijezde poput Henryja i Trezegueta. S obzirom na neupitnu kvalitetu, skupio je premalo, tek osam nastupa sa skromnom minutažom za najbolju nacionalnu vrstu, bez obzira na odlične napadače koje su Vatreni tada imali. Statistika HNL-a govori da je i nadalje među deset najboljih strijelaca u povijesti našeg ligaškog natjecanja s 86 postignutih pogodaka.