Miroslav Žitnjak je godinama branio za Osijek, kasnije je bio i trener, potom i sportski direktor, a sada je voditelj Škole nogometa.

Jedan od najboljih vratara u povijesti Nogometnog kluba Osijek svakako je Miroslav Žitnjak. Aktualni voditelj Škole nogometa na Opus Areni osamdesetih je godina prošloga stoljeća plijenio pozornost svojim obranama u dresu Bijelo-plavih, o čemu svjedoči i veliki broj nastupa u bivšoj Prvoj saveznoj ligi kao i pozivanje praktički u sve reprezentativne kategorije. Bio je u sjajnoj generaciji s Davorom Šukerom, Zvonimirom Bobanom, Robertom Prosinečkim, Robertom Jarnijem, Predragom Mijatovićem, Igorom Štimcem i ostalima koja je 1987. na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Čileu osvojila zlatnu medalju. Doduše, Žile je tada, zbog služenja vojnog roka, morao propustiti to veliko natjecanje, ali se već tada znalo da će napraviti lijepu vratarsku karijeru.

Branio u momčadi koja je premijerno izborila Europu

Za NK Osijek je debitirao 1988. na utakmici s Veležom u Gradskom vrtu, a između vratnica je bio u razdoblju između 1984. do ratne 1991. Prvu sezonu u HNL-u dočekao je kao prvotimac Zagreba u kojem je proveo tri sezone, da bi se potom vratio u grad na Dravi i bio istaknuti član momčadi koja je prvi puta Osječanima omogućila nastup u Kupu UEFA. Skupio je 204 službena nastupa u osječkim redovima. Kasnije se otisnuo u inozemstvo, a čak je šest godina branio za portugalsku Leiriju. U svoj klub se ovaj stasiti Đakovčanin, rođen na današnji dan 1967., vratio 2001. kada je prihvatio ulogu trenera vratara. Kasnije je postavljen za šefa Škole nogometa, a tu funkciju i sada obnaša. Prošao je i fazu u kojoj je bio trener seniorskog sastava, isto tako i sportski direktor, tako da se može reći kako je zaokružio kompletan sportski opus među Bijelo-plavima.

Nastupio i za Hrvatsku protiv Australije

Nije nevažno istaknuti kako je ostvario i jedan nastup za A reprezentaciju Hrvatske i to u prijateljskom dvoboju s Australijom u srpnju 1992. godine, kada je izbornik bio pokojni Stanko Poklepović, bivši trener našeg Kluba. U HNS-u uvažavaju njegov rad i iskustvo, stoga je u kontinuitetu aktivan i u stožerima mlađih reprezentativnih kategorija. Ovoga četvrtka mu je 56. rođendan i želimo mu puno zdravlja te sve najbolje u svakom pogledu!