Iz kluba su pristigli odgovori na pitanja koja su uputili naši navijači. Bilo je tu raznih, više i manje ugodnih pitanja, a klub je na njih odlučio argumentirano i cjelovito odgovoriti.

Prije svega, zahvaljujemo na postavljenim pitanjima, pa i nekim kritikama, jer sve doživljavamo kao zajedničku želju da nam NK Osijek bude bolji nego dosad. Nastojat ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja, pa krenimo nekim redom, kako ste  ih i postavljali....

Povjerenje treneru Tomislavu Rukavini...

Klub je prečesto mijenjao trenere, naročito posljednjih godina, a ne bismo baš rekli da su oni uvijek i najveći, a kamoli isključivi krivci za rezultatske podbačaje. Svoju odgovornost moraju napokon preuzeti i igrači što ne znači da ona dijelom nije i na stručnom stožeru i to, jasno, treba ispravljati. Igrači su u svim razgovorima s Upravom isticali da se dobro radi na treninzima, pa očekujemo da uz neka pojačanja i korektnije suđenje u proljetnom dijelu sezone Osijek bude bolji nego jesenas.

Da li radimo kontra „onih tisuću luđaka koji dolaze na tribine“, a koji su skeptični što se struke tiče?

 Nitko sigurno ne želi raditi protiv sebe, pa tako ni mi. Trener je prošle sezone napravio vrlo dobar posao, u ovoj  smo dosad  ostvarili skroman učinak, ali Osijek nije ni u kakvoj bezizlaznoj situaciji. Znamo da nas očekuje teško proljeće, baš kao i ono prošlogodišnje, međutim, naravno da vjerujemo kako ćemo ostati prvoligaši. Dakle, više očekujemo i od igrača i od trenera.

Trenerov autoritet kod igrača?

Profesionalce, uredno plaćene za svoj posao, ne treba zanimati tko je trener nego im je zadaća pošteno i odgovorno  ispunjavati svoje obveze. Uostalom, nitko se od njih nikada zbog trenera nije požalio ljudima koji vode Klub niti je itko među njima spominjao šefa struke kao razlog svoje eventualne  želje za odlaskom. A nezadovoljnih i onih manje zadovoljnih će uvijek biti, ovisno o tome tko koliko igra i koliko je standardan u momčadi. I  trener je u analizi minule jeseni uvidio neke svoje pogreške u pristupu, pa se nadamo boljem u svakom pogledu.

Hoće li biti još pojačanja ili posudbi  igrača?

Naša želja je da se pojačamo iako to, posebno u zimskom prijelaznom roku, nije nimalo lako jer nema puno slobodnih igrača bez odštete,  a mi kupovati od drugih ne možemo. Zato su nam trenutno zanimljive opcije posudbe  igrača. Očekujemo poštivanje dogovora s Rijekom oko transfera Josipa Mišića na Kantridu koji je obuhvatio i dolazak nekih njihovih igrača na šestomjesečnu posudbu u Gradski vrt. Čeka se da trener Matjaž Kek odluči koji mu igrači nisu u prvom planu i onda možemo očekivati rasplet ove priče.

Zašto se nije dogodio spominjani povratak Davida Juniora Lopesa?

Lopes je pokazao želju da se vrati, ali mu se pritom jako žurilo jer je imao ponudu iz Brazila koju je i prihvatio. Ako tamo igra, kako sam kaže, za 20.000  dolara mjesečno, mi mu  samo možemo poželjeti puno sreće. Dakle, stidljivo je postajala neka opcija njegova povratka, ali ipak nije bila realna. Ni za nas, ni za Davida.

Spominje se Goran Ljubojević....

Da, Goran se uvijek spominje čim odradi neki od svojih ugovora u inozemstvu i potom  traži novi klub. Tako je i sada. Javno se ne iznose imena igrača s kojima smo u pregovorima jer to nerijetko može odužiti ili pokvariti posao. Zato je odgovor – vidjet ćemo.

Zašto je Hrvoje Kurtović standardan u najboljem sastavu?

Nije bio standardan  samo kod Rukavine, nego i kod njegovih prethodnika na  klupi. A treneri su tu da ocjene tko im koliko može pridonijeti na terenu i da sastave momčad od onih u koje najviše vjeruju. Usput, u zadnjih pet utakmica bez Kurtovića, Osijek nijednom nije pobijedio, što također nije beznačajan podatak.

Isplata igračima u postupku predstečajne nagodbe?

U prvom redu vjerovnika su  igrači koji sada igraju za NK Osijek i oni su isplaćeni. Oni drugi će također doći na red i njihova potraživanja će biti podmirena. Posljednjim ročištem na Trgovačkom sudu predstečajna nagodba je uspješno privedena kraju, a obveze prema vjerovnicima će se ispunjavati u sljedećim godinama (2 + 6), o čemu je postignut dogovor.

Kada je planirana Skupština dioničara?

Grad Osijek je većinski vlasnik Kluba koji funkcionira kao sportsko dioničko društvo i čim se steknu uvjeti za održavanje Skupštine, javnost će o tome biti obavještena.

Gdje je Ivan Aleksić?

Aleksić je prošle sezone odlučio napustiti naš klub i bez sporazumnog raskida ugovora otići u FK Jagodina u Srbiju. On  je Osijekova prošlost.

Što klub može učiniti da bi se zaštitio od preranog odlaska mladih igrača?

Nažalost, malo toga. Ili gotovo ništa. Mi sa svim našim perspektivnim igračima iz Škole nogometa želimo potpisati višegodišnje ugovore, ali je danas oko njih jako puno menadžera koji u njima vide i svoju priliku za dobru  zaradu. Zato mladi prerano odlaze i jako ih je teško zadržati. Nije to samo naš problem već i drugih klubova slabije financijske moći.

Koliko će Osijeku pripasti od odlaska bivšeg igrača Stipe Vrdoljaka iz Novigrada u Pescaru?

Kada se utvrdi točan iznos njegova transfera, Osijeku će pripasti određeni, ne baš veliki iznos za razvoj igrača, kako to već propisuju pravila UEFA-e i FIFA-e.

Zašto se s novim igračima potpisuju ugovori samo do kraja sezone?

Prvenstveno iz razloga što ti igrači, recimo poput Vojnovića, imaju želju ponovno se okušati u nekoj jačoj i financijski moćnijoj sredini. I logično je da žele pritom imati slobodne  papire.

Razgovara li se s potencijalnim investitorima?

Bilo je određenih razgovora, ali oni nisu odmakli dalje od one uvodne znatiželje. Neslužbenih upita ima i sada, a ukoliko bi netko pokazao i konkretniji interes, jasno je da bi tada uslijedili i ozbiljni pregovori. Zasad nije tako, a hoće li biti – teško je reći.

Kada će klub dobiti novog dobavljača sportske opreme i unikatne dresove?

Razgovori oko mogućeg novog dobavljača bili su aktualni i prošloga ljeta. No, postoje obveze iz ugovora prema aktualnom dobavljaču, tvrtki „Jako“. Što se tiče posebno dizajniranih dresova, takve stvari diktira i visina potpisanog ugovora. Ne znači da ubuduće neće biti povoljniji za nas.

Odnos sa Zdravkom Mamićem?

Kao i sa svakim drugim klupskim predsjednikom u HNL-u. Ništa izvan toga. On vodi brigu o svom klubu, mi o našem i to ne izlazi iz sfere uobičajenih sportskih odnosa. Ako postoji zanimanje Dinama ili bilo kojeg drugog kluba za neke naše igrače, uvijek se može razgovarati.  A percepcija da je Mamić poslao Rukavinu u Osijek potpuno je netočna i besmislena, čak i zlonamjerna.

Je li moguće uređenje stadiona?

Znate da je stadion u vlasništvu Grada Osijeka i da su posljednje obnove  više bile kozmetičke prirode jer se za nešto značajnije nema novaca. Postoji projekt izgradnje novog stadiona koji bi se, po modelu Maribora, gradio novcem iz EU fondova ili temeljite rekonstrukcije postojećeg zdanja o čemu se vode razgovori i na razini Vlade RH. Znači, radi se po tom pitanju, no svakako je nužna i podrška  s najviše državne razine, a ne samo Grada.

Na koje igrače Osijek ne računa u nastavku sezone?

Ugovor je raskinut s Novakovićem koji traži novu sredinu. Poslali smo trojicu naših igrača na posudbu: Ugarkovića u Goricu, Mioča u Belišće i Dugandžića u talijansku Ternanu. Vjerojatno će biti još prekobrojnih u svlačionici, što će  ponajprije ovisiti o tome koga ćemo uspjeti dovesti u naše redove.