Mile Dumančić, legenda Nogometnog kluba Osijek, rođen je 13. veljače 1953. godine, a preminuo je u svibnju 2015.

Znalo se nekada s tribina Gradskog vrta čuti, kada bi neki brzonogi suparnički napadač namučio našu obranu, ne bi se takav naigrao da ga čuva – Mile Dumančić. Aludirali su pritom navijači na čvrstinu i beskompromisnost našeg nekadašnjeg lijevog beka pokraj kojega se teško bilo nametnuti na terenu. A cijelu je svoju igračku karijeru posvetio Nogometnom klubu Osijek čiji je dres tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća odjenuo više od 500 puta. Stoga je svakako među rekorderima kada govorimo o vremenu prije Domovinskog rata. Nažalost, prerano je preminuo, u 63. godini života u svibnju 2015., no lijepa sjećanja i uspomene na našeg Dumbu zauvijek ostaju.

Igrao je u poznatoj i vrlo popularnoj generaciji Majera, Iličina, Lončarića, Z. Rupnika, Čordaša, Lj. Petrovića, Grnje, Lukačevića… koji su punili tribine i vratili Bijelo-plave na prvoligašku scenu nakon 21 godine čekanja i nekih propuštenih prilika kroz uvijek teške i neizvjesne kvalifikacije. Da je riječ o istinskoj legendi našeg kluba najbolje svjedoči činjenica da je za svoj Osijek nastupao tijekom 12 sezona što je u današnje vrijeme praktički nezamislivo. Izostajao je samo onda kada je zbog kartona morao propustiti poneku utakmicu, pa ga se redovito svrstavalo u skupinu najstandardnijih osječkih prvotimaca. Imao je čast nositi i kapetansku vrpcu, što se tada posebno vezivalo uz prave karakterne lidere u svlačionici i oslonce u momčadi.

Ostao je uz NK Osijek i uspostavom samostalne hrvatske države. Sredinom devedesetih je prvi puta imenovan direktorom kada je kormilo momčadi povjereno Ivi Šušku, a predsjednik je bio Branimir Glavaš. Isti rukovodeći sastav bio je u Klubu aktivan i 2005., kada se Mile ponovno prihvatio spomenute funkcije. Bio je u tom razdoblju i čelni čovjek Županijskog nogometnog saveza i član Izvršnog odbora HNS-a, a jedno vrijeme i dopredsjednik Udruženja prvoligaša. Pamtimo ga i kao hrvatskog branitelja, angažiranog u obrani grada i naše Slavonije i Baranje, a nakon tih teških i neizvjesnih dana iskazao se i kao uspješni poduzetnik. Mile Dumančić rođen je na današnji dan, 13. veljače 1953. godine.