Novi je trener na predstavljanju govorio o svom konceptu rada, prioritetima i onome što želi napraviti u našem klubu.

Na konferenciji za novinare u press salonu Opus Arene predstavljen je naš novi šef stručnog stožera, 39-godišnji talijanski stručnjak Federico Coppitelli. Uvodno se predstavnicima medijima ukratko obratio sportski direktor Jose Boto.

Želio bih naglasiti da je on moj osobni odabir i mislim da sam pronašao pravog čovjeka za nas. Zanima me razvoj mladih igrača i što veća kompetitivnost, zbog toga sam se odlučio za Federica. Želimo još više iskoristiti potencijal kojega imamo. Najvažnije su karakteristike koje sam tražio pri ovom izboru su rad, ambicija i sposobnost stvaranja novih igrača i sve sam ih pronašao kod gospodina Coppitellija, rekao je Boto.

Brzo je prihvatio poziv s Opus Arene

Potom se pred mikrofonima našao novi kormilar koji je odmah naglasio da je ovo za njega itekako bitan događaj u trenerskoj karijeri.

Čast mi je da sam danas s vama. Nakon što sam primio poziv sportskog direktora brzo sam ga prihvatio. Odmah sam našao poveznicu sa smjerom u kojem bismo trebali zajedno ići. Želio bih se zahvaliti i prijašnjem klubu Lecceu koji me je ohrabrio za novi korak na mome trenerskome putu. Moram pohvaliti ovaj ambijent u kojem smo se našli, on već sam po sebi jamči napredak kluba jer postojeća infrastruktura, stadion i kamp s pomoćnim terenima, sve je zaista na optimalnoj i vrhunskoj razini koja pomalo izaziva i zavist kod mnogih klubova u Europi. Moj princip i koncept cijeloga stožera bazira se na dvije osnovne stvari, to su ambicija i rad. Sve je kod mene dosad bilo zasnovano na upornom i marljivom radu i razvijanju mladih igrača, ali i ostvarenju željenih rezultata, tako da želim to primijeniti i ovdje. Šaljem poruku i navijačima koji su mi preko društvenih mreža poslali brojne poruke ohrabrenja i dobrodošlice: želimo kroz kvalitetu i kvantitet onoga što radimo biti prepoznati i očekujem pune tribine, stvaranje međusobne sinergije da nas to vodi prema uspjehu. Mogu vam jamčiti da ćemo dati sve od sebe da bismo ostvarili zacrtane ciljeve.

Pogledao gotovo sve naše utakmice

Zanimljiv je bio i Coppitellijev odgovor na pitanje koliko poznaje našu momčad i općenito HNL?

Pogledao sam gotovo sve Osijekove utakmice iz prošle sezone i tako se upoznavao s ekipom, a određeni uvid sam dobio i kroz razgovore sa sportskim direktorom tako da dosta dobro poznajem situaciju s igračkim kadrom. Principijelni fokus na mladima neće utjecati na težnju ka ostvarenju drugog cilja koji je svakako vezan uz rezultate. Što se tiče HNL-a, Liga se prati i u Italiji te postoji određeno poštovanje prema hrvatskom nogometu. U Primaveri većinom nastupaju igrači do 21 godine, ali je dinamika utakmica jako intenzivna, treneri stalno moraju biti na oprezu jer i kod juniora postoji pritisak što se tiče rezultata. Mislim da sam i u tom smislu u pravi trenutak stigao u NK Osijek.

Hrabrost i intenzitet su prioriteti

Teško je novom treneru već sada konkretnije pričati o ciljevima i ambicijama jer sve skupa tek treba bolje i konkretnije upoznati.

No, ono o čemu smo pričali je da što više budemo konkurentni. Temelj svega će biti naša zajednička ambicija, a gdje će nas odvesti ovaj put kojim smo zajedno krenuli – vidjet ćemo. Naravno da svaki trener ima neku svoju metodologiju rada, ali se naprosto podrazumijeva da se ona mora prilagoditi i klubu, odnosno podneblju u kojemu radimo. Prije svega ću tražiti hrabrost, a uz to će se i intenzitet morati vidjeti na terenu. Želim imati proaktivnu i ofenzivnu momčad i taj stil ćemo preferirati. Proučavao sam karakteristike naših igrača i za par tjedana bit ću u mogućnosti dati neke konkretnije odgovore, kada neposredno budem radio s njima.

Na kraju dodajmo da će uz Coppitellija u stručnom stožeru biti i njegovi sunarodnjaci: Gianluca Cervera kao prvi asistent, kondicijski trener Paolo Fonto i Gianfranco Randazzo koji će raditi s vratarima. Pripreme za novu sezonu počinju 25. lipnja na Opus Areni.