Miroslav Žitnjak je bio istaknuti vratar NK Osijek, potom trener čuvara mreže, sportski direktor, šef struke prve momčadi i voditelj Škole…

Sretan rođendan i sve najbolje želimo voditelju naše Škole nogometa Miroslavu Žitnjaku. Stasiti je Đakovčanin rođen 15. rujna 1967. i danas je napunio 57 godina. Pamti ga se zasigurno kao jednog od najistaknutijih vratara Bijelo-plavih još tamo od druge polovice osamdesetih, kada je stekao i status mladog reprezentativca nekadašnje države. Bio je, uz Davora Šukera, dijelom one slavne “čileanske” generacije koja je 1987. osvojila naslov prvaka svijeta u juniorskoj konkurenciji, ali ga je od malog Mundijala udaljio poziv u vojsku, baš u to vrijeme… U sezoni nakon toga ostvario je svoj debitantski nastup za NK Osijek, kada se igralo protiv mostarskog Veleža u Gradskom vrtu.

Prošao doslovno sve u Gradskom vrtu

Početak HNL-a dočekao je na vratima Zagreba, da bi se potom vratio u grad na Dravi i sudjelovao u povijesnom plasmanu u Kup UEFA za trenerskog mandata Ive Šuška. Početkom rujna 1995. odlazi u Portugal, u redove tamošnjeg prvoligaša Leirije na čijim je vratima u sezoni 1998/99 proglašen i najboljom “jedinicom” nacionalnog prvenstva. Imao je čast jednom braniti i za Vatrene i to tijekom ’92 na turneji u Australiji, pod izborničkom palicom Stanka Poklepovića. Nakon povratka iz Portugala 2001. priključen je stožeru Bijelo-plavih u radu s vratarima, a nedugo zatim povjerena mu je značajna uloga direktora Škole nogometa NK Osijek. Potom se okušao i u ulozi sportskog direktora, bio je kraće vrijeme i šef stručnog stožera prve momčadi, a imao je i višestruki angažman u mlađim reprezentacijama Hrvatske.