Riječ je o skupu predstavnika nogometnih škola više klubova iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Slovačke, Rumunjske i Hrvatske.

NK Osijek, odnosno naša Škola nogometa, bila je domaćin i organizator 4. Tematskog dana međunarodnog sustava KMAR koji djeluje kao platforma brojnim akademijama koje funkcioniraju na prostoru Karpatskog bazena, odnosno nekadašnje Panonske nizine. Na Opus Arenu stigli su nam gosti iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Slovačke i Rumunjske, uz predstavnike nogometnih škola s područja grada Osijeka i Baranje, kojima je prezentiran rad s mlađim kategorijama Bijelo-plavih. Voditelj naše Škole, Miroslav Žitnjak imao je zanimljive prezentacije o njezinu nastanku, značaju, vrijednostima i najistaknutijim igračima koji su ponikli i razvijali se kroz mlade momčadi Nogometnog kluba Osijek. Kasnije su, pak, bili oslonci u seniorskom sastavu, državni reprezentativci, a mnogi su zapažen trag ostavili i u redovima nekih europskih velikana za koje su nastupali.

Bolje upoznavanje i razmjena iskustava

Bilo je, također, riječi o globalnoj filozofiji i viziji Škole s naglaskom na osnovne postulate u radu s djecom, kriterijima pri njihovom selektiranju i onome što se od njih i njihovih trenera najviše traži u trenažnom procesu i pripremi za prelazak među seniore. Nazočnima se obratio i sportski direktor Jose Boto na temu strateškog odnosa kluba i Škole u smislu produktivnosti mladih igrača, njihove promocije u prvoj momčadi, a potom i „tajminga“ za transfer. U ime KMAR-a govorio je direktor Liskai Dezse dok su okupljene prije toga pozdravili član Uprave-direktor Vladimir Čohar i Valentina Koprivnjak, članica Uprave i predsjednica Škole nogometa Bijelo-plavih. Nakon održanih prezentacija, pedesetak je sudionika imalo ručak u klupskom restoranu, a potom je upriličen obilazak stadiona i kampa Opus Arene. Ovaj je skup završio pokaznim treningom osječkih pionira, dakako uz brojne međusobne razgovore uz teren i razmjenu iskustava koja je svima uvijek potrebna i korisna.