Pročitajte neke zanimljive podatke o dosadašnjih susretima Zadra i Osijeka. Koliko je puta tko slavio, koliko su bijelo-plavi bili efikasni te koji su najzanimljiviji rezultati ostvareni u povijesti susreta ove dvije momčadi.

Nogometaši Zadra i Osijeka do sad su se na stadionu Stanovi susreli 24 puta. 14 puta utakmica je završila slavljem domaćina, osam puta je završilo bez pobjednika, dok su bijelo-plavi tri puta kući ponijeli tri boda. U ta 24 susreta postignuto je ukupno 83 pogotka (čak 3.32 po susretu),  a ukupni omjer golova iznosi 48:35 za Zadar.

Od ta tri slavlja Osijeka, dva datiraju iz 2004. godine, kad su ostvarene pobjede 0:3 i 2:4, a prva pobjeda ostvarena je i u prvom susretu ove dvije momčadi na Stanovima, u sklopu hrvatskog nacionalnog natjecanja. Bijelo-plavi su, 31. svibnja 1992. godine, slavili rezultatom 3:5. Tad su strijelci za Osijek bili Alen Petrović, Miroslav Bičanić, Željko Pakasin, Slaven Vrbanić i Damir Vuica. Momčad Osijeka s klupe je tad vodio Stjepan Čordaš.

Zanimljivo, iako su ostvarene samo tri pobjede, samo tri puta u tih 25 susreta nogometaši Osijeka nisu zatresli mrežu domaće momčadi. Čak devet puta u posljednjih 11 susreta, koliko traje "zadarski post", bijelo-plavi su barem jednom pogodili mrežu, no nedostajalo je koncentracije u obrani.

Od igrača koji su obilježili oba kluba sigurno se istiću Dalibor Zebić i Jakov Surač, obojica Zadrani, koji su ostavili bitan trag u osječkom prvoligašu. Surač je bio sudionik i finala hrvatskog Kupa, u kojem su bijelo-plavi osvojili svoj, za sada, jedini trofej. U momčadi Zadra trenutno se nalazi Domagoj Pušić, bivši veznjak Osijeka, koji je prošao i nogometnu školu našeg kluba. Kao bivšeg člana NK Osijeka vrijedi spomenuti i Marijana Buljata.

Ukupni omjer susreta, u koji su uračunate i utakmice u Gradskom vrtu, ipak puno više ide u prilog NK Osijeku. U 51 susretu, Osijek je slavio 25 puta, Zadar 15, dok je 11 utakmica završilo bez pobjednika. Zadarska mreža pogođena je 96 puta, a osječka 60.

Evo i još nekih zanimljivih brojeva:

Utakmica na Stanovima s najviše pogodaka: Zadar - Osijek 3:5 (1992.)
Utakmica u Gradskom vrtu s najviše pogodaka:  Osijek - Zadar 5:1 (1995.)
Najveća pobjeda Zadra: Zadar - Osijek 5:1 (2007.) 
Najveća pobjeda Osijeka: Osijek - Zadar 5:0 (2012.)