U press salonu stadiona Gradski vrt predstavljen je novi trener našeg prvoligaša, Ivo Šušak. On se predstavio te nakon toga, brojnim prisutnim predstavnicima medija, odgovorio na njihova pitanja.

Ivo Šušak svjestan je situacije u koju dolazi, no isto tako i zna što je ispred njega te što je potrebno da popravi one stvari koje izgledaju najkritičnije. Svoje obraćanje medijima započeo je na zanimljiv način, uz usporedbu s najuspješnijom hrvatskom sportskom obitelji:

„Mi danas živimo s konstatacijom da je klub na zadnjem mjestu. Moja filozofija je da ja ne želim biti najgori trener u HNL-u. Isto tako, želim da moji igrači iskažu želju da ne budu najgori igrači u HNL-u. Parafrazirati ću obitelj Kostelić. Ja ću se prvi baciti na glavu da se maknemo s ove pozicije i inzistirati ću da se moji igrači također bace na glavu. Tko nije spreman da to, taj se neće baciti, nego će letjeti iz ovog grada.“

Naravno, u ovom trenutnu nije bilo lako pronaći trenera koji bi se prihvatio ovakvog zadatka. Tek što su odrađene pripreme, trener je promijenjen i novi šef stožera dolazi u situaciju gdje nema puno vremena. Tako niti novom treneru ovu, prije svega životnu, odluku nije bilo lako donijeti, što je i objasnio:

„Ja nisam ovu odluku donio naglo. Pričali smo par sati i rekao sam da prespavamo i da želim drugi dio razgovora obaviti u gradu gdje trebam raditi. Dokaz moje dobre volje je što sam, po polasku iz Zagreba, u prtljažnik stavio svoje radne kopačke. I, nakon sinoćnjeg razgovora zaključili smo dogovor o mojoj novoj funkciji, koju sam preuzeo.“

"Ovaj kadar ne zaslužuje posljednje mjesto"

Momčad nije imao priliku birati, selekcija je odrađena i na njemu je da radi s onim što ga je dočekalo. Naravno da uslijedilo pitanje koliko poznaje svoje igrače, a odgovor je bio:

„Kad bih rekao da poznajem do kraja pojedince i momčad, lagao bih. No, imam dovoljno informacija i ono što me rukovodi su informacije koje govore da igrački kadar nije takav da zaslužuje posljednje mjesto na ljestvici. Moje je da se u to uvjerim te da u to uvjerim moje igrača. Da na kraju sve svoje znanje i iskustvo, a i energiju koju još uvijek imam, uložim u to da dođemo do zacrtanog uspjeha.“

Posljednja pozicija je činjenica, no i isto tako, osmo mjesto je udaljeno samo dva boda. S tim se složio i gospodin Šušak:

„Ova pozicija nije toliko tragična, niti sam ja išao grlom u jagode. Imam znanja i snage da se ovo pokrene i mislim da to mogu prenijeti na momke. Prvo što ću pokušati je upoznati se s igračima, koliko je moguće kroz današnji i sutrašnji trening. Trebam dobiti neki svoj uvid u sposobnosti momaka, a trening u petak je za to da ono što sam zamislio, probam staviti na teren. Vremena je malo, no ako ima volje i ako pojedinci shvate da se samo tako može naprijed, bit će to dobro.“

Sustav se treba prilagoditi igračima i njihovim kvalitetama

Zanimljivo je bilo pitanje što je vidio u posljednjem susretu, onom protiv Zadra te kolika je prednost da svoj novi mandat započinje s nizom od dvije domaće utakmice.

„Gledao sam susret protiv Zadra i ponovno sam uvidio da momčad vrijedi više od ovog. To je ta utakmica potvrdila posjedom lopte u korist Osijeka, no nije bilo opasnih situacija. Ova momčad ima osnova za veći plasman i to se mora osjetiti što prije. Momci imaju to u sebi, treba im samo vratiti samopouzdanje. Dvije domaće utakmice za redom je prednost, no i opterećenje za ove momke, baš zbog tog nedostatka samopouzdanja. No, domaći teren je uvijek prednost te moram i taj detalj uključiti u pripremu pojedinaca. Svi naši gledatelji tj. navijači koji dolaze na utakmice, svaki od njih obvezuje svakog pojedinca da bude najbolji što može", motivacijski se odgovorio.

A što se tiče formacijskih i taktičkih prilagodbi i promjena, odgovor je također bio vrlo zanimljiv i onakav kakvom su se navijači sigurno nadali:

„Treneri imaju dvije filozofije. Jedna je kad si financijski moćan i praviš momčad po svom zamišljenom stilu igre i rasporedu. Druga je ova kakvu imamo ovdje, kad se iz kadra koji imaš mora izvući najbolje i uklopiti ga u najbolji sustav koji bi tim momcima odgovarao. Prisiljen sam na drugu opciju i naravno da ću sa suradnicima proanalizirati svakog pojedinca te porazgovara sa svakim igračem ponaosob, da čujem što mu odgovara. Igrači mi moraju otvoriti dušu da bih im vratio samopouzdanje te pronašao ono najbolje u njima.“

Novi trener odabrao je i članove svog stručnog stožera. Njegovi pomoćnici su Vlado Bilić, Tihomir Rudež i Domagoj Malovan, koji će tako ostati glavni trener vratara. Prvi trening zakazan je za danas, u 14 sati i 30 minuta.