Voditelj Škole nogometa Bijelo-plavih, Miroslav Žitnjak nekoliko je rečenica posvetio svakoj našoj momčadi

Čak 11 kategorija osječkog prvoligaša sudjeluje u natjecanjima na državnoj ili regionalnoj razini. O njihovom dosadašnjem učinku razgovarali smo s voditeljem Škole Miroslavom Žitnjakom, dotaknuvši se i potencijala u svim dobnim uzrastima Bijelo-plavih. Na početku smo se osvrnuli na učinak Pionira u Prvoj HNL mladeži:

- Momčad trenera Stjepana Vranješa osvojila je devet bodova u sedam odigranih kola, a u nekim susretima zaista nisu imali sreće jer su nadigrali svoje protivnike, a nisu ostvarili pobjede. To su dječaci koji se još privikavaju na ovo natjecanje i brojna putovanja jer su dosad igrali samo na području naše regije. Kod njih se još igrački popunjavamo i ne sumnjam da će se uskoro podići na onu razinu koju želimo i možemo ostvariti. U toj dobi bitno je da naši dečki prihvaćaju one tehničke i taktičke zahtjeve koji su pred njih postavljeni, a nije uvijek primarno „vijati“ rezultat i plasman.

 Najgori je prekid kontinuiteta...

U HNL-u igraju i Kadeti I koje vodi Goran Popović. Oni su ove sezone osvojili 7 bodova u isto toliko odigranih utakmica, što je ipak nešto skromniji učinak...

- To je generacija sklona oscilacijama, zasigurno i zbog toga što smo imali problema oko samoga selektiranja te momčadi. Sada na neki način plaćamo danak tome jer smo imali zastoj u kontinuitetu rada kod određenih igrača, a upravo je kontinuitet najvažniji u procesu stvaranja igrača. Mogu reći da je, individualno gledajući, to nešto slabija generacija i zato radimo na stvaranju kompaktnijeg i boljeg kolektiva, pričao je Žitnjak.

Kadeti II igraju Prvu kvalitetnu ligu Slavonije i Baranje, a trener im je Zdenko Glumac. I kod njih ima dosta promjenjivosti u nastupima...

- Oni su usko vezani s juniorima i ne mogu reći da su loši, naprotiv. Dobro treniraju,a trojica među njima su već priključeni sastavu koji igra Hrvatsku ligu. Mislim da će ova momčad do punog izražaja doći sljedeće godine, a možda su najbolje do sada svoj potencijal iskazali na vrlo jakom turniru u Vinkovcima na kojem su osvojili drugo mjesto.

 Juniori nastupaju na sve strane

Što se tiče Juniora I, njihov je nogometni učitelj Vlado Bilić. U tom uzrastu ima dosta takozvanih tehničkih problema:

- Da, oni se najteže okupljanju na treninzima jer je teško uskladiti školske obveze koje srednjoškolcima nisu male. Osim toga, dosta smo pojedinaca iz te generacije poslali na „kaljenje“ u naše lokalne klubove, a velika je i fluktuacija igrača računajući i nastupe Osijeka II u čijim je redovima veći broj juniora.

Juniori II ostvaruju, uglavnom, očekivane rezultate i Žitnjak nema nekih posebnih zamjerki:

- Na razini regije je ipak normalno da naše momčadi iskazuju dominaciju u odnosu na protivnike. No, treba reći da nam se uglavnom suprostavljaju stariji igrači, što također treba uzeti u obzir analizirajući dosad ostvarene rezultate.

Kod nekih traje proces prilagodbe

Dosta je nadarenih dječaka i u kategoriji Pioniri II za koje je zadužen Tihomir Rudež...

- To su igrači rođeni 2003. godine, s kojima se u radu izmjenilo dosta trenera u posljednje vrijeme, pa još uvijek traje taj neki proces prilagodbe. Potrebno im je vratiti stabilnost i mislim da će iduće godine po tom pitanju stvari sjesti na svoje pravo mjesto. Možda nam u toj generaciji nedostaje malo više pojedinaca jače tjelesne građe, ali smo se s druge strane fokusirali na poznavanje igre i tu samo treba strpljivo raditi.

Mlađi pioniri I su pod vodstvom Tomislava Priegla pokazali zanimljiv potencijal kojega, naravno, treba nastaviti „brusiti“, dodao je voditelj Škole nogometa NK Osijek:

- To je 2004. godište i kod njih je nužno doselektiranje. Tih je dječaka nešto manje, ali su unatoč tom problemu ipak dominantni među svojim vršnjacima iz drugih klubova s kojima se natječu.

Dominacija Mlađih pionira II

Imamo i nadarenu generaciju Mlađih pionira II koji nižu uvjerljive pobjede u borbi za bodove:

- S njima radi Igor Budiša, a specifično je za njih da su s jedne polovice terena prešli na cijeli travnjak i više ne igraju 7 + 1 nego ih u igri ima desetorica, dakako uz vratara. Jako su se dobro prilagodili ovoj promjeni, iznimno su dominantni, a ono što ih posebno krasi je momčadski duh i kompaktnost. Uz njih imamo i Pionire III za koje su zaduženi Miomir Meter i Tihomir Rudež.