Dinamo i Hajduk stvorili su dosta prilika u svom međusobnom dvoboju, a najbolji pojedinac susreta bio je reprezentativni vratar Kalinić.

Iza nas je uvijek veliki derbi HNL-a između Dinama i Hajduka koji nije ponudio ono najzanimljivije, golove, ali nije ni razočarao igrom obje momčadi. Prilika je bilo i na jednoj i na drugoj strani, bliže pobjedi ipak je bio domaćin, no reprezentativni vratar Splićana Kalinić opravdao je takav status. Dinamov kapetan Antolić mogao je biti junak jer se našao u nekoliko vrlo izglednih situacija za pogodak, u samoj završnici preostala dva boda Modrima mogao je osigurati i Henriquez, ali je i Hajduk imao svoje šanse od kojih je najbolja bila Jeffersonova u 78. minuti kada je traljavo pucao i propustio se prometnuti u igrača utakmice. Nakon derbija možemo zaključiti da dva najtrofejnija kluba hrvatskog nogometa već dugo nisu pokazala takvu izjednačenost kada je kvaliteta i odnos snaga u pitanju jer je Dinamo u zadnjih desetak godina bio toliko nadmoćan, da su nam prvenstva uglavnom bila nezanimljiva u smislu borbe za titulu. Hajduk je, napokon, konkurentan na zelenom terenu, što je dobro za HNL, baš kao što je i povratak našeg Osijeka u sam vrh tablice, uz Rijeku koja je u zadnje vrijeme postala konstanta i jedina je uspjela priprijetiti Dinamovcima.

 Rijeka povećala prednost na vrhu

Riječani i dalje drže lidersku poziciju i to potpuno zasluženo. Prošloga su vikenda slavili u gostima kod neugodne Istre s 2:0 i sada imaju pet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Osijek koji dvije domaće utakmice u nizu ipak nije uspio riješiti u svoju korist. Kekova momčad ima klasne individualce, tamo je u stanju svaki pojedinac zatresti suparničku mrežu, što je velika snaga riječkog sastava. Uostalom, Rijeka ne samo da je prva na ljestvici, o njezinim nastupima najbolje govori i činjenica da su dosad postigli i najviše pogodaka (25) uz najmanje primljenih (6). Jedino još oni nisu poraženi u borbi za bodove, a u sljedećem kolu očekuje ih derbi protiv Osječana na Rujevici što će biti dvoboj vodećih klubova u Ligi. Iako su Bijelo-plavi u svom Gradskom vrtu već dosta toga propustili, ostaje spoznaja da su u gostima itekako opasni i maksimalno učinkoviti, pa i Rijeku očekuje teška zadaća za nešto manje od dva tjedna. Iza „velike četvorke“ hrvatskog nogometa (imajući u vidu rejting i tradiciju svih naših prvoligaša), na peto je mjesto skočila Lokomotiva, sigurnom pobjedom u gostima kod Splita. Tamo je Albanac Grezda bio dvostruki strijelac za čistih 2:0 i „Lokosi“ se očekivano dižu jer nitko ne može osporiti da imaju vrlo potentnu momčad kojoj je svakako mjesto u gornjem dijelu tablice.

Split se spustio na samo začelje

Split je još jednim porazom pao na samo začelje i ostao na skromna četiri boda i dalje uz samo dva postignuta pogotka! To je daleko najmanje u prvoligaškom društvu i ako se nešto bitnije ne promijeni u Parku mladeži, Crveni će imati ozbiljnih problema u borbi za opstanak. Već dvadeset utakmica uzastopce u borbi za bodove nikoga nisu uspjeli svladati, pa je pitanje može li se i trener Lokica u takvim okolnostima zadržati na klupi... Za kraj smo ostavili dvoboj između Cibalije i Slaven Belupa koji je završio s onih najnepopularnijih 0:0. Vinkovčani ni u jedanaestom nastupu nisu stigli do svog prvog trijumfa otkako su se vratili u Prvu ligu, ali barem više nisu „fenjeraši“. Utjeha im može biti i u tome što nisu primili gol, ako ga već nisu uspjeli postići, posebice u kontekstu zabrinjavajućeg statističkog podatka da je njihov vratar Matković najčešće od svih svojih kolega vadio loptu iz svoje mrežu, ukupno čak 25 puta. To je i najbolji pokazatelj da su Vinkovčani, prije svega, porozni i tanki u zadnjoj liniji.