Čak 34 igrača ponikla u Gradskom vrtu igraju u europskim ligama, a Osječani sada imaju 19 prvotimaca iz svoje Škole, po čemu su prvi u Europi!

Možete li vjerovati da se Nogometni klub Osijek u bilo kojem kontekstu spominje uz bok takvih velikana kao što su Barcelona, Real Madrid, Ajax i mnogi drugi ugledni europski klubovi?! A upravo je to slučaj u istraživanju i analizi Međunarodnog centra za sportske studije CIES koji se vrlo ozbiljno i pedantno pozabavio reprodukcijom nogometaša u europskim klubovima i ligama.

Osijek je na toj prestižnoj ljestvici na 28. mjestu u Europi sa svoja 34 igrača diljem kontinenta, a koji su u Gradskom vrtu proveli najmanje tri sezone, između 15. i 21. godine života.

Zagrebački Dinamo je u ovom poretku na iznimno visokom trećem mjestu, odmah iza amsterdamskog Ajaxa i beogradskog Partizana koji su pravi rekorderi po svojim izlaznim listama transferiranih igrača.

Iza njih, među deset vodećih europskih klubova koji se mogu pohvaliti stalnom reprodukcijom, odnosno stvaranjem igrača u vlastitom inkubatoru redom su: Sporting Lisabon, Barcelona, Real Madrid, Dynamo Kijev, Sparta Prag, Dinamo Minsk i Hajduk. 

Najbolja potvrda vrijednosti

No, ako se gleda samo broj igrača koji i sada igraju u klubu u kojem su započeli, a mnogi i dočekali vlastitu afirmaciju, po tomu je naš Osijek, vjerovali ili ne, prvi u Europi sa čak 19 svojih igrača u kadru kojega trener Zoran Zekić ima na raspolaganju!

Možda će vam to u kontekstu slavnih europskih klubova izgledati nevjerojatno, ali je točno i provjereno. Mikulić, Malenica, Žitnjak, Arsenić, Lukić, Leko, Škorić, Barišić, Marin, Pušić, Vojnović, Anić, Mioč, Žaper, Knežević, Lulić, Perošević, Grgić i Špoljarić u kadru su prve momčadi našeg prvoligaša ove sezone i po tome su Osječani rekorderi diljem Starog kontinenta!

To je do sada možda i najbolja potvrda vrijednosti i ugleda nadaleko poznate Škole nogometa Bijelo-plavih koja je iznjedrila puno vrhunskih nogometaša i hrvatskih reprezentativaca. Stoga čestitke i zahvalu zaslužuju svi oni koji su dugi niz godina na bilo koji način ugradili svoj doprinos u igračkom odrastanju i stasavanju osječkih nogometnih dragulja.